Anul acesta Ziua Națională a României a fost sărbătorită în condiții speciale. Rigorile pandemiei ne-au obligat să organizăm spectacolul omagial online. Cu toate acestea credem că artiștii noștri au adus un freamăt și o mireasmă proaspătă de speranță și încredere. Desigur, în mod tradițional spectacolul acesta trebuia organizat la Satu Mare, dar pentru că reședința de județ se află sub rigorile carantinei, spectacolul s-a desfășurat la Medieșu Aurit.
În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Medieșu Aurit, marți 1 Decembrie 2020, la Căminul Cultural din Medieșu Aurit, a avut loc un spectacol omagial dedicat Zilei Naționale a României.
Evenimentul a fost transmis online pe pagina de facebook a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, a fost urmărit de zeci de mii de persoane și cu sute de reacții pozitive din întreg județul, din țară, din străinătate, chiar și de peste Ocean. În perioada următoare spectacolul integral fiind transmis și de către televiziunile locale din județ.
„Chiar dacă, vitregiile vremurilor ne despart, există un sentiment care în aceste timpuri grele ne unește și mai mult. Prin cultură, un popor capătă conștiință, și rolul nostru este acela de a dovedi în orice împrejurări că decât iubirea țării nimic nu-i mai presus. Am ales ca loc al desfășurării spectacolului omagial dedicat Zilei Naționale a României – Medieșu Aurit, un loc încărcat de istorie, unde arde nestinsă de mii de ani flacăra iubirii necondiționate de neam și țară. Am ținut neapărat să organizăm acest eveniment, ca prin cântul românesc să intrăm pe poarta sufletului tuturor celor care își zugrăvesc inima în roșu, galben și albastru.
Desigur, în mod tradițional spectacolul acesta trebuia organizat la Satu Mare, dar pentru că reședința de județ se află sub rigorile carantinei, am ales să facem acest spectacol aici, la Medieșu Aurit, și îi mulțumim domnului primar – Marian Torok, pentru colaborare.” – a declarat Robert Laszlo – managerul instituției organizatoare.
În programul artistic au evoluat: Petrică Mureșan, Leontina Dorca și Maria Carmen Sas, Maria Petca Poptean, Maria Tripon, Bianca Cionca, Georgiana Marina, Ionela Bumb, Lavinia Pop, Vlad Jurchiș, Darius Câmpean, Liliana Bota, Bogdan Bota, folk – Felician Pop, Adrian Lupescu, Adrian Dragoș, Emanuel Silaghi, și George Negrea. A acompaniat orchestra condusă de – profesor Călin Opriș, iar momentele instrumentale de Oaș au fost realizate de vestiții ceterași- Vasile Solomon și Vasile Poptile. Pe tot parcursul serii de 1 decembrie pe Castelul Lónyai a fost proiectat tricolorul. Spectacolul omagial a fost prezentat de către: Ioana Vladimirescu și Robert Laszlo, în deschiderea evenimentului a luat cuvântul și primarul comunei – Marian Torok.
Evenimentul s-a desfășurat fără public, iar artiștii și echipa tehnică au respectat normele de distanțare socială și măsurile aplicabile în vigoare!
GALERIE FOTO AICI