Sâmbătă 31 august 2024, în Piața Libertății din municipiul Satu Mare în organizarea Consiliului Județean Satu Mare, a Primăriei Municipiului Satu Mare, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, în parteneriat cu Instituția Prefectului Județului Satu Mare și Direcția Județeană de Cultură Satu Mare cu ocazia Zilei Limbii Române, a avut loc dezvelirea Monumentului Limbii Române, realizat de sculptorul Radu Ciobanu.
Se spune că un popor supravieţuieşte în timp prin cultura sa, prin artă, scris şi prin tot ceea ce lasă în urmă frumos şi valoros. Dar un popor supravieţuieşte mai ales prin limba lui. Prin limbă, el transmite mai departe generaţiilor ce vin tot bagajul de cunoştinţe acumulat în timp. Un popor îşi păstrează indentitatea prin limba vorbită şi scrisă.
În perioada sa bucureşteană, pe când profesa ca jurnalist la ziarul „Timpul” (1877 – 1883), Mihai Eminescu scrie în numărul din 4 noiembrie 1882 al ziarului:
„Încă în suta a şaptesprezecea, Miron Costin scrie regelui Poloniei că cel mai frumos şi mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbeşte la Sătmar, unde, cu toată emigraţia lui Dragoş, Românii rămaşi acolo sub fratele lui, voievodul Balc, sunt atât de numeroşi ca şi când n-ar fi ieşit nimeni din ţară”.
În program a avut loc: prezentarea onorului de către Armata României, Intonarea Imnului Național de către Petrică Mureșan, Ceremonial religios și sfințirea monumentului oficiat de către: soborul de preoți ortodocși în frunte cu protopopul Ioan Socolan, cât și de către preoții greco- catolici în frunte cu protopopul greco- catolic – Eduard-Felician Fischer; dezvelirea monumentului; discursul prefectului județului Satu Mare- Ioan Tibil; alocuțiunea despre semnificația „Zilei Limbii Române” – Robert Laszlo; moment artistic – Stela Danciu și la final depuneri de jerbe și buchete de flori.