28. iunie 2022

Prozatorul Mihai Sas omagiat în satul său natal, Hărnicești – Maramureș

În organizarea Consiliului Județean Satu Mare, Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și Primăria comunei Desești – Maramureș, duminică 26 iunie 2022 a avut loc în satul Hărnicești o emoționantă întâlnire a prozatorului Mihai Sas cu consătenii săi. În fața unei numeroase asistențe a fost prezentată activitatea literară a nonagenarului scriitor, provenit din acest sat.
Despre personalitatea Seniorului Literelor Sătmărene, care a împlinit anul acesta 90 de ani, au vorbit primarul comunei Desești – Gheorghe Bohotici, Robert Laszlo – managerul CJCPCT, Felician Pop – președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest, Loredana Știrbu – președintele Cenaclului ”Cronograf” și prof. Delia Pop din Sighetu Marmației. În cuvântul lor, aceștia au reliefat liniile de forță ale omului și scriitorului Mihai Sas, precum și contribuția sa remarcabilă adusă la înflorirea vieții spirituale pe meleagurile sătmărene și maramureșene.
Într-o atmosferă de mare încărcătură emoțională, a luat cuvântul scriitorul Mihai Sas, care a evocat anii începuturilor sale, aici, la Hărnicești, satul său natal, evocat cu atâta duioșie în cărțile sale memorialistice. Acesta a mulțumit celor prezenți care au ținut să fie alături de el, într-o zi ce marchează împlinirea unui vis mai vechi de-al său, acela de a se confesa în fața consătenilor săi.
Momentele muzicale au fost asigurate de colegii săi de cenaclu, cantautorii de muzică folk, Adrian Lupescu și Georgeta Govor, dar și de cunoscuta realizatoare de emisiuni TV și specialistă în etnografie, Măriuca Verdeș, care este la rândul ei, tot fiică a satului Hărnicești, interpretând o veche doină moroșenească.
În final, autorul a acordat doritorilor autografe, pe cărțile pe care le-a scris de-a lungul anilor.
Evenimente, Lansări de carte, Manifestări culturale, PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About Stirbu Loredana