29. august 2014

Preşedintele Adrian Ştef a semnat Protocolul de intenţie privind înfrăţirea judeţului Satu Mare cu raionul Vinogradov (Ucraina)

În cadrul demersurilor pe care le promovează Consiliul Judeţean Satu Mare privind cooperarea transfrontalieră, în perioada 27-28 august 2014, o delegaţie, în frunte cu preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a efectuat o vizită în raioanele Vinogradov şi Hust din regiunea Zakarpatia (Ucraina) în vederea iniţierii unui proiect de înfrăţire între aceste două raioane şi judeţul Satu Mare.
Din delegaţia sătmăreană au mai făcut parte: Felician Pop şi George Negrea ( C.J.C.P.C.T), Robert Laszlo ( Biblioteca Judeţeană ) şi Liuba Horvat ( Muzeul Judeţean ).
La Vinogradov delegaţia sătmăreană a fost primită de preşedintele administraţiei raionale, Vitali Liubka, Sviatoslav Gal, preşedintele Departamentului de Turism şi Integrare şi Vasile Iuhas, şeful Departamentului de Cultură şi Tradiţie. De asemenea au fost prezenţi, primarii Ivan Haiduc din Hija şi Vasile Ivaşcu din Cerna, promotorii acestor relaţii de colaborare.
Într-un cadrul festiv, care a avut loc la Biblioteca Raională din Vinogradov, cei doi preşedinţi au semnat un Protocol de intenţie privind înfrăţirea dintre raionul Vinogradov şi judeţul Satu Mare.
Acest document deschide perspective reale de cooperare economică, culturală turistică şi educaţională între cele două entităţi administrative.
Preşedintele Vitali Liubka şi-a exprimat satisfacţia, declarând că aceasta este prima vizită a unui preşedinte de Consiliu Judeţean sătmărean la Vinogradov şi nutreşte speranţa că această colaborare va fi extrem de utilă pentru implementarea proiectelor europene care vor viza Ucraina în viitorul apropiat.
Preşedintele Adrian Ştef a subliniat importanţa unei reforme administrative urgente în Ucraina pentru că pe fondul descentralizării, activitatea administrativă ar deveni mult mai flexibilă şi mai eficientă. Semnarea acestui document este primul pas concret în vederea adoptării hotărârii de înfrăţire, de către fiecare administraţie.
Delegaţia sătmăreană a efectuat apoi o scurtă vizită prin raion, la staţiunea balneo-climaterică Vinogradovo, în oraşul Korolevo precum şi la Hija, unde a fost vizitat fostul punct de trecere a frontierei spre România, închis în 2004. Actualmente, autoritaţile caută soluţii privind redeschidera acestul punct de frontieră, fapt care ar duce la revigorarea vieţii economice şi sociale din zonă.
Preşedintele Ştef a promis că va face demersurile necesare în România, cerând acelaşi lucru şi preşedintelui Liubka, pentru urgentarea realizării acestui proiect.
În 28 august a avut loc o întâlnire la Hust cu preşedintele administraţiei raionale Vasile Hubal, în cadrul căreia s-a pus la punct calendarul principalelor acţiuni care vizează semnarea unui protocol similar şi cu raionul vecin, Hust.

 

Evenimente, Ştiri
About dede.g