8. septembrie 2014

Multiculuralitate la Festivalul Naționalităților de la Bogdand

Duminică, 7 septembrie 2014, în comună Bogdand a avut loc cea de-a XXIV-a ediție a festivalului care unește an de an națiuni, etnici, culturi, persoane de toate vârstele, obiceiuri și tradiții.

Au luat cuvântul în deschidere primarul localității Bojan Aurel, fostul ministru al  Transporturilor și Infrastructurii Ovidiu Silaghi, prefectul Eugeniu Avram, președintele Consiliului Județean Satu Mare Adrian Ștef, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare Mircea Govor,  Pataki Csaba.

Au fost prezenți la eveniment directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare Felician Pop, o delegație din Ucraina și numeroși localnici, sătmărenii și nu, numai.

Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare a subliniat în discursul său multiculturalitatea care se împletește atât de frumos în județul nostru unde trăiesc împreună români, unguri, svabi, evrei și romi. Adrian Ștef participă la acest eveniment de șase ediții, calitatea în care participă fiind diferită. Atât în nume personal, cât și în numele Consiliului Județean Satu Mare promite continuitate.

Pe scena amplasată de către organizatori au urcat rând pe rând: formația de dansuri formația de dansuri populare Bogdand, ansamblul folcloric „Ceatăra” Carei, formația de dansuri „ Berekenye” Cehu Silvaniei, formația de dansuri șvăbești din Ciumești- seniori, formația de dansuri „ Berekenye” Cehu Silvaniei, formația de dans” Stele Careiului” – rromi,  ansamblul folcloric „ Rekettye” Carei, ansamblul folcloric „ Csodaszarvas” Agriș, formația de dans popular din Ser, formația de dansuri șvăbești din Ciumești, ansamblul „ Meseșul” Zalău, secția maghiară, formația de dansuri populare Veleatino ( Ucraina), formația de dansuri din Lazuri, ansamblul „ Meseșul” Zalău, formația de dans german „ Gemeinsam” Satu Mare, ansamblul folcloric „ Rekettye” Carei, ansamblul folcloric „Csodaszarvas” Agriș, – formația de dans popular român Corund, ansamblul folcloric „ Nyiló Akác” Valea lui Mihai, formația de dans „ Bokréta” Orașu Nou, ansamblul folcloric „ Nyiló Akác” Valea lui Mihai, formația de dans „ Bokréta” Orașu Nou, ansamblul folcloric „ Nyiló Akác” Valea lui Mihai, ansamblul folcloric „ Pipacsok” Cristuru Secuiesc jud Harghita

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Satu Mare, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și Primăria Bogdand.

Limba Maghiară

A Szatmár megyében élő összes nemzetiség jelen lesz táncaival és hagyományaival a 24. alkalommal megszervezett Bogdándi Néptáncfesztiválon, amelyet a hétvégén, pontosabban vasárnap, szeptember 7-én fognak megtartani a tövisháti településen.

Roma, sváb, magyar, román és ukrán néptánccsoportok is fellépnek vasárnap, szeptember 7-én a már nagy hagyománnynal rendelkező Bogdándi Néptáncfesztiválon.

Nagy Orbántól, a Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató központ igazgatójától megtudtuk: a megye minden szegletéből érkeznek majd néptánccsoportok a rendezvényre – több mint 400 táncos fog színpadra lépni a fesztivál ideje alatt. A rendezvény 11.30-kor a táncosok népi öltözetes felvonulásával indul majd, ezt követi az ünnepélyes megnyitó és a számos tánccsoport fellépése.

Színpadra lép a fesztivál ideje alatt a helyi néptánccsoport, a nagykárolyi Ceatara, a szilágycsehi Berekenye, a csomaközi sváb néptánccsoport, a nagykárolyi Károly Csillagai és Rekettye formációk, az egri Csodaszarvas, a szilágyszéri néptánccsoport, a zilahi Meszes együttes, az ukrajnai Veleatino tánccsoport, a lázári hagyományőrzők, a szatmárnémeti Gemeinsam, a korondi néptánccsoport, az avasújvárosi Bokréta és az érmihályfalvai Nyíló Akác formáció is.

„A fesztivál sztármeghívottja a székelykereszttúri Pipacsok táncegyüttes lesz – ők szinte minden erdélyi tájegységből előadnak majd táncokat. Férfi és párostáncokat láthatunk az előadásukban” – magyarázza Nagy Orbán, a rendezvény fő szervezője.

A tánccsoportok fellépése mellett az érdeklődők ellátogathatnak majd a mesterségek kicsiny utcácskájába is, ahol az Aranykapu Kulturális Egyesület és a Borókagyökér Egyesület mesterei engednek majd betekintést a különböző népi mesterségek titkaiba.

A szervezőtől azt is megtudtuk: vasárnap 10 órakor az Eötvös utcai buszmegállóból autóbusz indul majd Bogdándra. A járat természetesen ingyenes és a műsor végeztével vissza is szállítják majd a néptánc-rajongókat.

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g