11. octombrie 2019

Medalion literar Radu Sergiu Ruba-65

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Asociația Scriitorilor de Nord Vest, a organizat vineri 11 octombrie 2019, la Centrul Cultural Poesis lansarea cărții „Un mic arhipelag”, a scriitorului Radu Sergiu Ruba, acest eveniment înscriindu-se în șirul manifestărilor desfășurate sub genericul de „Medalioane Culturale”, prin care -C.J.C.P.C.T. Satu Mare, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Satu Mare, omagiază oamenii de cultură sătmăreni, cu ocazia împlinirii unei vârste simetrice.
Despre scriitorul sătmărean, Radu Sergiu Ruba au vorbit: Felician Pop – președintele Asociației Scriitorilor de Nord- Vest, Robert Laszlo – managerul instituției organizatoare, poetul clujean – Ion Cristofor, poetul – George Vulturescu, criticul literar – Gheorghe Glodeanu, prof. univ. de la Universitatea de Nord Baia Mare – Delia Munteanu, criticul și istoricul literar – Monica D. Cândea, iar tânărul poet Adrian Lupescu i-a dedicat un poem.
De o jumătate de veac, Radu Sergiu Ruba și-a scufundat ochii în lumi pe care numai mintea lui le mai putea reclădi din punctele luminoase ale acelor locuri referențiale care s-au încăpățânat să devină jaloanele imagologice ale existenței sale.
Naturalețea stilului vine poate, dintr-o uriașă necesitate de eliberare prin cuvânt. Pentru că doar cei care au venit pe lume în această parte de țară pot – prin comparație – să se revendice la rândul lor, unei astfel de spiritualități.

Între 1987-1998 conduce, ca redactor șef, revista Litera noastră, publicată în scriere Braille și în scriere vizuală. Revine la conducerea acestei reviste, începând de la 1 februarie 2000. A facut parte din colegiile de redacție ale săptămânalelor Phoenix și Tinerama, a colaborat constant la cotidianul Curentul și la revista Oameni în top, precum și la numeroase reviste literare. Din 1992, realizează, la Radio România Actualități, emisiunea săptamânală Ochiul interior A realizat de asemenea, în direct, emisiunea de 90 de minute „Tiflo-Antena” pe programul Antena Bucureștilor în perioada 1995-1996. Are statutul de colaborator permanent, cu drepturi de autor, al Societății Române de Radiodifuziune. A realizat numeroase materiale pentru Radio Europa Liberă și Radio Europa FM.

Galerie FOTO 

PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About dede.g