21. ianuarie 2016

Medalion Cultural – Petru Bran la Colegiul Național Doamna Stanca

La Colegiul Național „Doamna Stanca” din Satu Mare a avut loc joi, 21 ianuarie simpozionul cultural dedicat activității protopopului greco catolic Petru Bran, (1821 – 1877). Acesta s-a desfășurat sub egida Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale, Muzeului Județean Satu Mare și Colegiului Național Doamna Stanca din Satu Mare.

Simpozionul a evocat și exemplificat activitatea lui de scriitor, de profesor de limba română, dar în special cea de luptător pentru drepturile românilor.

S-a evidențiat faptul că Petru Bran a fost primul profesor de limba română al Sătmarului, a fost profesorul lui Ioan Slavici pe perioada studiilor acestuia în Satu Mare, reușind să obțină dreptul de predare a limbii române în cadrul Liceului Catolic Regal, actualul Colegiu Doamna Stanca, prin lupta, prin rezistența și prin câștigarea admirației autorităților maghiare ale vremii. Lupta lui pentru drepturile românilor a inspirat și a fost continuată de Dr. Vasile Lucaciu.

Prezentarea activității lui Petru Bran a fost susținută de documente și fotografii ale Muzeului Județean.12625792_942690322479894_1103465677_n

De asemenea, s-a menționat existența a 200 de ani a Colegiului Național Doamna Stanca, vârstă împlinită tocmai anul acesta. În cinstea acestui fapt cercetătorii muzeului județean lucrează la monografia liceului.

Printre cei care au luat cuvântul la acest simpozion amintim pe directorii instituțiilor organizatoare (în ordinea amintită) Robert Laszlo, Felician Pop, Ana Maria Marușca și cercetătorii științifici ai Muzeului Județean Satu Mare, Paula Virag și Diana Iagar.

Printre cei prezenți în sală enumerăm, elevi ai liceului, precum și iubitori ai istoriei.

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g