29. martie 2022

Medalion Cultural – Mihai Sas 90 Lansarea volumului „Din banca amintirilor”- Mihai Sas

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în parteneriat cu Cenaclul Cronograf și Asociația Scriitorilor de Nord- Vest, luni 28 martie 2022, la restaurantul Miorița a avut loc Medalionul Cultural – „Mihai Sas 90” și lansarea volumului „Din banca amintirilor”, cu prilejul împlinirii vârstei de 90 de ani.
Au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul instituției organizatoare; Felician Pop – președintele Asociației Scriitorilor de Nord- Vest; Loredana Știrbu – președinta Cenaclului Cronograf; Zamfir Danciu – directorul Direcției Județene de Cultură Satu Mare; poetul – George Vulturescu; directoarea adjunctă a Bibliotecii Județene Satu Mare- Paula Horotan; bibliotecarul și omul de cultură – Viorel Câmpean; directorul A.C.R. Arad – Victor Jucu (membru al Comitetului Executiv al Automobil Club Român), a transmis mesajul președintelui A.C.R. – domnul ing. Constantin Niculescu.
Momentele artistice au fost susținute de: actrița – Sânziana Tarța- de la Teatrul Național Cluj- Napoca (nepoata sărbătoritului) și de tânărul cantautor- Adrian Lupescu.
Mihai Sas (n.27.03.1932, Hărnicești – Maramureș), ilustrează cum nu se poate mai bine ideea de rezistență prin cultură. De la înălțimea celor 90 de ani pe care îi are, Mihai Sas face o panoramă a lumilor prin care a trecut, a felului în care schimbările vremurilor au amprentat caracterele și acțiunile oamenilor în mijlocul cărora a viețuit.
O viață întreagă a trăit în orașul Satu Mare și grație memoriilor sale adunate în câteva cărți, avem o mărturie obiectivă și clară a unei lumi care doar astfel mai poate fi recuperată. Cărțile sale de proză sunt mărturia unui talent nativ cu care scriitorul a fost înzestrat. Personajele sale sunt scoase dintr-o gogoliană manta, plină de prospețime și savoare. Este un lucru rarisim să poți sărbători un scriitor nonagenar care este încă în plinătatea forțelor sale creatoare, un artist aflat în mijlocul cetății pe care a slujit-o întotdeauna cu respect și credință.
Lansări de carte, Manifestări culturale, PaginaPrincipala, Prima, Ştiri, Uncategorized
About Stirbu Loredana