19. noiembrie 2015

Medalion Cultural Aurel Țenț – 85

aurel tent (1)

Cel mai izbitor lucru pe care îl găseşti în expoziţia deschisă la Muzeul Judeţean Satu Mare este numărul foarte mare de lucrări care poartă semnătura “Aurel Ţenţ 2015”. Asta într-o colecţie de lucrări adunate pentru a marca aniversarea unei vârste care îl face pe pictor un decan al artiştilor plastici activi.

La 85 de ani împliniţi (după cum singur a mărturisit) chiar pe la ora vernisajului, Aurel Ţenţ arată o vervă creatoare uimitoare şi reconfortantă. Poate cele mai grăitoare tablouri în acest sens sunt cele inspirate de formaţia “Amadeus”, în care cele patru tinere şi frumoase instrumentiste sunt ilustrate în plină acţiune, compoziţiile vădind un dinamism şi un entuziasm tipic, poate, doar adolescenţilor.

Dar marea temă a expoziţiei rămâne îngemănarea dintre sacru şi profan. Artistul continuă explorarea spaţiului mitologiei greceşti, începută în expoziţia personală de anul trecut, tema fiind de data asta agitata relaţie dintre Hefaistos şi Afrodita. Două lucrări extrem de contrastante prin cromatică şi violenţa desenului pun în antiteză modul în care se face ritualul exorcizării la ortodocşi şi catolici. Singurul portret din expoziţie îl înfăţişează pe Grigore Leşe, un muzician care încearcă şi el să unească trăirea artistică şi cea mistică.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Judeţean şi Centrul Culturii Tradiţionale, reprezentate la vernisaj de directorii lor, Felician Pop şi Robert Laszlo. Au mai vorbit despre sărbătoritul zilei artiştii Ştefania Adela Pop (din Sighetul Marmaţiei) şi Mihai Tirică (din Baia Mare). A fost prezentă şi fiica artistului, Ramona, cea care i-a inspirat tatălui său multe lucrări.

aurel tent (5) aurel tent (4) aurel tent (3)

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g