4. februarie 2019

Lansare de carte „Pr dr Vasile Lucaciu, Apostol al neamului românesc” la Apa”

Duminică, 4 februarie în localitatea Apa, a avut loc lansarea cărții învățătorului Radu Viorel Anton, intitulată „Pr dr Vasile Lucaciu, Apostol al neamului românesc”, carte finanțată de CJCPCT Satu Mare și Primăria Apa, prin primar Trandafir Vasile Radu.

La eveniment au participat: managerul instutuției, Robert Laszlo, scriitorul Felician Pop, editorul, Nadia Fărcaș, Claudiu Porumbăcean de la Muzeul Județean Satu Mare precum și alți invitați.
Ce poate fi mai înălțător decât faptul că la 125 de ani de la acest discurs simțămintele patriotice nu au pierit și că un fiu al satului natal al Leului de la Șișești a simțit acea chemare și datorie de a cinsti memoria înaintașului său! Căci toată istoria noastră este o dovadă a credinţei înaintaşilor noştri şi a răbdării, şi a nădejdii, şi a luptei lor în această sfântă credinţă, în limba noastră.

O sală arhiplină la Căminul Cultural din Apa, localitatea natală a marelui patriot Vasile Lucaciu. Învățătorul Radu Viorel și-a lansat prima sa apariție editorială cu titlul Pr.Dr.Vasile Lucaciu, Apostol al neamului românesc în prezența a numeroși sătmăreni veniți din toate colțurile județului dar și a delegaților din Șișești.

Cuvântul de deschidere a aparținut primarului localității Apa, Trandafir Vasile Radu care a apreciat activitatea depusă în beneficiul comunității de către învățătorul Radu Viorel.
Moderatorul manifestării a fost Felician Pop, director adj.la Centru de Creație Satu Mare.

,,Despre Vasile Lucaciu s-a scris și se va scrie în continuare dar este pentru prima dată când scrie despre el cineva …dinăuntru. Nu este relevantă dimensiunea cărții. Importantă este lecția pe care o personalitate uriașă cum a fost Vasile Lucaciu o dă muritorilor din 2019, cea de a spune articulat și necondiționat ADEVĂRUL…Am o invidie fertilă pentru că Apa are un astfel de ferment cum este Radu Vasile care cionstește memoria celui mai important personaj sătmărean, Vasile Lucaciu. În lucrarea de față autorul aduce elemente noi despre Constantin Lucaciu și despre vacanțale petrecute la castelul de aici al familiei Ternyei Janos. Aceaastă carte este truda unui dascăl care înțelege să facă ceva pentru comunitate și din păcate…sunt din ce în ce mai puțini astfel de dascăli,, a afirmat Felician Pop .
Radu Viorel a fost premiat în cadrul evenimentului „Luminătorii satelor”, un proiect pornit în 2011 la inițiativa lui Felician Pop.
Pe parcursul lansării de carte au avut loc intervenții muzicale din partea elevilor învățătorului Radu Vasile, Doina lui Lucaciu fiind prima melodie.

Mai multe fotografii AICI

Ştiri
About dede.g