2. iulie 2021

Lansare de carte „În dogoarea lutului ars: meșterul olar Istvánfi Géza din Vama

Joi 1 iulie 2021, a avut loc lansarea cărții: „În dogoarea lutului ars: meșterul olar Istvánfi Géza din Vama’’, de Maria Carmen Sas.
Evenimentul s-a desfășurat la Muzeul în Aer Liber al Țării Oașului din Negrești Oaș. Despre carte au vorbit: Aurelia Fedorca- primarul orașului Negrești Oaș; Anca Rusu – managerul Muzeului Țării Oașului; Robert Laszlo- managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare; Felician Pop- președintele Asociației Scriitorilor de Nord- Vest; Remus Vârnav; dr. Ilie Gherheș- Muzeul Etnografic al Maramureșului; Adrian Lupescu i-a dedicat lui Istvánfi Géza melodia „Ulciorul”, iar un grup de ceterași a prezentat un program de melodii din Oaș.
Participanții au avut parte pe lângă prezentarea cărții și de o demonstrație de olărit a meșterului Geza Istvanfi, de asemenea au avut posibilitatea de a pătrunde tainele lutului cu propriile mâini, alături de meșterul olar.
„Povestea olăritului este veche de când lumea, chiar ființa noastră plămădită din lut, este de esență divină. De mii de ani, oamenii au prelucrat lutul, i-au descifrat tainele și l-au nemurit în focul cuptoarelor.
Poate că nu este întâmplător nici faptul că foarte aproape de Vama, locul de baștină al meșterului olar Istvanfi Geza, se află cel mai mare centru de olărit din Europa barbară a antichității, de la Medieșu Aurit.
Olăritul nu este un simplu meșteșug, o preocupare oarecare pentru asigurarea zilnicei pâini, pentru că pământul special smuls de pe coama dealului este viu, iar prin botezul focului el capătă forța tulburătoare a veșniciei.
Meșterul Geza a deprins tainele acestui ancestral meșteșug, în familie. A crescut în dogoarea cuptoarelor și lutul a devenit în mâinile sale, povestea magică a unei îndeletniciri pe cât de misterioasă, pe atât de spectaculoasă. I-am urmărit mâinile pricepute, cum dialoghează cu lutul fraged, cum îl îmblânzește și-l transformă în forme nemaivăzute.” – a declarat, Robert Laszlo.

Mai multe fotografii AICI

Prima, Revista „Cronograf”, Ştiri
About dede.g