3. decembrie 2021

La Catedrala Greco-Catolică din Satu Mare s-a lansat cartea “Constantin Lucaciu, o figură istorică necunoscută”

În 28 noiembrie, credincioşii din Biserica greco-catolică Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil au avut parte de un eveniment cultural de excepţie. Drd. Adriana Zaharia, redactor şef al cotidianului Informaţia Zilei şi Informaţia TV şi-a lansat volumul “Constantin Lucaciu, o figură istorică necunoscută”.
Prezentarea cărţii a fost anunţată anterior la slujbele oficiate în zilele de duminică, de către părintele protopop Dumitru Roman, care a fost şi gazda evenimentului cultural. După cum a menţionat preotul paroh, momentul lansării s-a dorit a fi legat de Ziua Naţională a României, de aniversarea a 103 ani de la înfăptuirea României Mari.
Moderatorul evenimentului a fost dr. Felician Pop, scriitor, poet şi om de cultură.
„Lansarea de astăzi, a unei cărţi într-o biserică, cred că este încărcată de o simbolistică aparte, mai ales că omul despre care Adriana Zaharia vorbeşte cu atâta aplicaţie şi sensibilitate, Constantin Lucaciu, a fost preot în Biserica aceea care a fost pe locul acesta, biserica veche. Desigur, toată lumea ştie cine este Vasile Lucaciu şi chiar atunci când Constantin Lucaciu a murit, la 60 de ani, în 1920, Nicolae Iorga spunea că poate că umbra marelui său frate oarecum l-a pus într-un fel de anonimat. Adriana Zaharia, după 100 de ani, face o muncă extraordinară şi îl aduce în lumină pe acest preot de ţară, un om care şi-a depăşit cu mult această condiţie, pentru că în vremurile acelea de restrişte un preot nu era doar un simplu prestator de servicii religioase, ci era sufletul şi inima comunităţii”, a precizat dr. Felician Pop.
Lui Constantin Lucaciu îi datorăm faptul că astăzi vorbim în limba română
Acesta a mai menţionat faptul că fratele lui Vasile Lucaciu a dus o viaţă exemplară, respectiv că şi lui trebuie să-i mulţumim pentru faptul că astăzi putem vorbi limba românească.
Apoi dr. Felician Pop a dat cuvântul scriitorului şi directorului cotidianului Informaţia Zilei şi Informaţia TV, Dumitru Păcuraru. Acesta a menţionat faptul că duminică s-au lansat doi autori şi două cărţi.
„În volumul lansat sunt două cărţi. Este vorba, în primul rând, despre cartea lui Constantin Lucaciu, «Biserica, Şcoala şi Armata», şi în al doilea rând, este cartea scrisă de Adriana Zaharia. Una fără cealaltă era foarte greu, dacă nu, chiar imposibil să fie înţelese”, a precizat Dumitru Păcuraru.
Au mai comentat şi prezentat volumul recent apărut scriitori şi oameni de cultură precum George Vulturescu, Robert Laszlo, Oana Păcuraru. Astfel, au fost evocate figurile istorice ale întregii familii Lucaciu, care pot servi drept model tinerei generaţii, prin devotamentul lor faţă de naţiunea română.
Un moment emoţionant a aparţinut tânărului folkist Adrian Lupescu. Acesta a oferit audienţei un moment artistic, prin interpretarea unor cântece patriotice, unele dintre ele fiind compoziţii proprii.
Cea care a deschis şi a încheiat evenimentul a fost violonista Stela Danciu, care a mai concertat în Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, cu diverse ocazii.
În sală au putut fi remarcaţi şi alţi scriitori, ziarişti şi oameni de cultură, deci o parte din elita sătmăreană, alături de credincioşii Parohiei Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.
Cei prezenţi au avut posibilitatea de a achiziţiona volumul prezentat, iar sumele astfel strânse vor ajunge la o casă de tip familial care este în administrarea Parohiei Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

FOTO AICI:

Evenimente, Lansări de carte, PaginaPrincipala, Prima
About Stirbu Loredana