16. august 2021

Ionică Hainal – CEATARÂȘULUI, CINSTIRE!

Spectacol folcloric- IN MEMORIAM

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local al Comunei Socond, duminică 15 august 2021, în localitatea Soconzel – comuna Socond, a avut loc sfințirea plăcii comemorative „Ionică Hainal”, amplasată pe sediul Căminului Cultural din localitate, instituție care va purta de acum înainte, numele celebrului ceatarâș.
După ceremonia de sfințire au luat cuvântul: primarul comunei Socond- Nicolae Cornea, deputatul – Adrian Cozma, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare- Cristian Valer Beșeni, managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare – Robert Laszlo, și directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare – Zamfir Danciu.
Cu acest prilej recunoscuții interpreți: Nicolae și Nicușor Mureșan; Leontina Dorca, Maria Carmen Sas, Malvina Madar Iederan, Ionuț Rotar, cât și tinerele talente din localitate: Paula Cornea, Bogdan Bota, Sara Alexandra Ciorba și Iulian Goste alături de Ansamblul Folcloric al Județului Satu Mare „Doruri Sătmărene” și Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” au susținut un program artistic în căminul cultural din localitate.

IONICĂ HAINAL, considerat cel mai vestit ceatarâș al codrenilor, a văzut lumina zilei la 22 august 1956 în localitatea Soconzel. S-a stins din viață la 17 ianuarie 2020.
De mic a iubit ceatăra, iar acest instrument ajuns să fie chiar ”viața lui”, după cum mărturisea Ionică Hainal. S-a format ca instrumentist, debutând în anul 1975 la Ansamblul folcloric ”Codrulețul” din Tășnad înființat de către Leontina Dorca, fiind descoperit de aceasta la Tășnad, unde Hainal își îndeplinea la acea vreme, stagiul militar.
Din anul 1982 și până la plecarea din ”lumea cu dor”, vreme de aproape 40 de ani, a condus orchestra Ansamblului folcloric Cununița din Satu Mare, înființat tot de Leontina Dorca. A debutat și și-a desăvârșit cariera artistică alături de cunoscuta intertpretă. Talentul cu care a fost înzestrat, munca asiduă, i-au adus de-a lungul timpului aprecierile specialiștilor și dragostea publicului.
Ionică Hainal a fost un dăruit și devotat slujitor al melosului popular codrenesc. A avut felul său unic în care degetele mângâiau strunele, și prin această miraculoasă atingere, transmitea fiorul unei muzici armonioase care ți se strecura în suflet. A reușit să adune un repertoriu admirabil, de neegalat cu cele mai frumoase danțuri ale codrenilor. A impresionat și a reușit să se impună în lumea artistică prin măiestria cu care mânuia vioara, încă de la primele apariții.
A fost un mesager de frunte al acestui colț de țară, a dus frumusețea muzicii tradiționale codrenești în concursuri naționale și internaționale, fiind laureate în repetate rînduri. A evoluat alături de cele două ansambluri, în sute de spectacole pe scenele din toate colțurile țării precum și în străinătate în mai multe țări din Europa, în Israel, în Statele Unite ale Americii și Canada.
Pe măsura talentului său a fost și caracterul lui, omenia, amabilitatea, empatia și umorul sunt câteva din liniile care pot creiona chipul unui mare OM și ARTIST.
Instituției noastre i-a revinit meritul de a fi așezat nestematele folclorice codrenești interpretate de Ionică Hainal – pe un album muzical – ”IONICĂ HAINAL – Ceatarâș din Soconzel”, lansat în anul 2019 în cadrul Festivalului Folclorului Codrenesc de la Oțeloaia.

Galerie foto 

Ştiri
About dede.g