În organizarea Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) filiala Satu Mare, a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare și a Primăriei Tarna Mare, duminică 13 noiembrie 2022, la Tarna Mare s-a desfășurat manifestarea „Tradiții de toamnă la ucrainenii din Satu Mare” care a avut drept scop, mai buna cunoaștere și promovare a acestor obiceiuri ale ucrainenilor stabiliți pe aceste meleaguri. Gazda evenimentului, Monica Sobius, primarul comunei, a subliniat importanța salvgardării spiritului identitar și necesitatea cunoașterii și apropierii reciproce prin cultură. Edilul șef a oferit câte o „Diplomă de Gratitudine”, președintelui UUR, deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi și președintelui UUR Satu Mare dr. Liuba Horvat, secretar general UUR pentru contribuția majoră adusă la implementarea proiectelor transfrontaliere de dezvoltare a comunei Tarna Mare.
Despre importanța evenimentului au mai vorbit: Vasile Buciuta, prim vicepreședintele UUR Satu Mare, Oxana Telep, prorector al Academiei de Cultură și Artă Ujgorod (Ucraina) și Janna Mikitiuk, director al Școlii Speciale din Hust (Ucraina).
A urmat apoi un frumos program artistic susținut de ansamblul „Florile Tărnii” din Tarna Mare, care a prezentat o șezătoare tradițională din Ugocea (instructor, Bianca Angela Cionca), Adrian Lupescu, cu un splendid cântec popular ucrainean, care are și o versiune românească, Ansamblul de cântece și dansuri populare al Academiei de Artă din Ujgorod (instructor Oxana Telep), care a prezentat un program viu și expresiv ce a pus în valoare frumsețea folclorului ucrainean, și grupul vocal „Miculeanca” din Micula (instructor Loredana Morar), cu un moment foarte gustat de numerosul public prezent. Spectacolul, răsplătit cu aplauze de un puiblic numeros și generos, a reușit să evidențieze tablul antrenant al unei comunități viguroase, care știe să-și pună în valoare obiceiurile și tradițiile seculare.
În spiritul unei adevărate frății, tinerii din România au interpretat câteva cîntece în limba ucrianeană, iar în replică, cei din Ucraina au prezentat un spectaculos dans oșenesc.
Ca la orice șezătoare, seara s-a încheiat cu degustări de bucate alese și o expoziție de artă culinară tradițională, dedicată Zilei Recoltei, specifică ucrainenilor din zona Ugocea.
„Evenimentul se înscrie în eforturile susținute pe care comunitatea ucraineană din județul Satu Mare le face pentru păstrarea identității și promovarea valorilor autentice ale folclorului ucrainean. Filala UUR Satu Mare cunoaște de câțiva ani încoace, o dezvoltare ascendentă, iar suita de manifestări excepționale organizate, stau mărturie pentru afirmația mea iar faptul că sunt prezenți atâția tineri îmi întărește convingerea că toate comorile neamului nostru sunt lăsate pe mâini bune” a declarat deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, președintele UUR.