21. mai 2014

Festivalul “Rozmarin în colţu` mesii”

Pentru că oşenii au Sâmbra Oilor iar codrenii au Festivalul de la Oţeloaia, Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, s-a gândit şi la someşeni, astfel încât a organizat duminică prima ediţie a Festivalului “Rozmarin în colţu` mesii”, care a avut loc la Medieşu Aurit. De asemenea, în semn de preţuire pentru rapsodul Nicolae Sabău, care a cules melodia din zona comunei Medieşu Aurit în anii `50, incluzând-o şi promovând-o prin repertoriul său, interpretul a primit distincţia de “Cetăţean de onoare” al comunei Medieşu Aurit.

Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Felician Pop, a fost cel căruia i-a venit ideea acestui festival. “Ideea acestui festival vine de la marele rapsod al nordului Nicolae Sabău, cel care a cules melodia Rozmarin din colţu` mesii, o melodie de nuntă, tocmai de la Medieşu Aurit. Şi pentru a onora această frumoasă alegere şi faptul că Nicolae Sabău a introdus-o în repertoriul său, fiind una din piesele de rezistenţă ale repertoriului său, iar nicio nuntă adevărată nu cred că trece peste Rozmarin în colţu` mesii, am zis să atragem atenţia asupra folclorului autentic şi să organizăm în fiecare an un astfel de festival”, a declarat Felician Pop.

Tot în semn de recunoaştere a acestei zone încărcate de tradiţie populară, la prima ediţie s-au înscris circa 40 de concurenţi din judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bihor. “Avem aproape 40 de concurenţi care vin din judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Cluj şi Bihor. Este un festival regional iar dacă vom vedea că lucrurile sunt pe făgaşul cel bun cu siguranţă că şi anul viitor îl vom lărgi la nivelul Transilvaniei, apoi l-am putea face un festival naţional. Avem Sâmbra Oilor pentru oşeni, avem Oţeloaia pentru codreni şi pentru someşeni facem Rozmarin în colţul mesei. Vreau să spun că acest festival este susţinut în totalitate de Consiliul Judeţean, care a asigurat întreaga finanţare a evenimentului”, a completat Felician Pop.

Premii:-Marele Premiu-         Chifor Lavinia

           -Premiu Special-         Cosneac Andreea

                                            Oşian Carmen

                                            Bledea Narcisa

           -Premiul I.                  Chira Lucian Ionuţ

                                            Florescu Alexandra

                                            Muscan Mihai    – clarinet

                                             Silaghi Emanuel Ionuţ- vioară

             -Premiul II.               Doroş Vlad George

                                            Neamţ Ramona

                                            Nistor Ionuţ   -vioară

                                            Toroc Ionuţ Gheorghe – taragot

              Premiul III.               Cherecheş Camelia

                                             Mihali Maria

                                             Misaroş Şerban-   saxofon

                                             Pop Denis-   vioară

             Premiu de încurajare:  Pop Sălăgeanan Alex Vasile-acordeon

                                               Turi Adelin – vioară

  •  

Manifestări etnofolclorice, PaginaPrincipala
About admin