13. mai 2019

Festivalul Folcloric „Sâmbra Oilor” la cea de-a LXIII a ediție

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ședința Asociației Naționale de Folclor din România la Satu Mare

Pentru prima dată în județul nostru, în avanpremierea festivalului ”Sâmbra Oilor”, în 11 mai 2019, a avut loc ședința Asociației Naționale de Folclor din România, la care au fost prezenți conducerea Asociației, în frunte cu președintele acesteia – Dorel Cosma, vicepreședinții – Lucian Stroie, Pahone Pop, Teodor Pușcaș, Ionela Bran; precum și cei mai importanți specialiști din domeniul folclorului din România, veniți la Satu Mare pentru cea de-a LXIII-a ediție a manifestării.
În deschiderea ședinței a luat cuvântul managerul C.J.C.P.C.T Satu Mare – Robert Laszlo, membru al Asociației Naționale de Folclor din România începând cu anul 2017 alături de Marian Sima, coregraful Ansamblului Folcloric al Județului „Doruri Sătmăre”.
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba le-a urat ”Bun venit” și în discursul său a comparat județul Satu Mare cu o mică Europă având în vedere multiculturalitatea etnică, dată și de poziția geografică. De asemenea a prezentat Țara Oașului, ca fiind cea mai colorată zonă a Sătmarului, o zonă deosebită ca peisaje, port și obiceiuri.
Senatorul de Bistrița Năsăud – Ioan Simionca un apropiat al Asociației și membru în Comisia de Cultură din Senatul României a prezentat câteva inițiative legislative care să vină în ajutorul Ansamblurilor Folclorice din România, cât și pentru păstrarea culturii tradiționale.
Felician Pop a făcut o incursiune în istoricul județului Satu Mare prezentând principalele zone etnofolclorice, tradițiile și obiceiurile care ne definesc. În cadrul aceste întâlniri la Satu Mare au fost prezenți, reprezentanți ai Asociației din 11 județe ale țării.
În organizarea Instituţiei Prefectului Judeţului Satu Mare, a Consiliului Judeţean Satu Mare, a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, a Primăriei şi Consiliului Local Certeze, a Primăriei şi Consiliului Local Negreşti Oaş, a Casei de Cultură Negreşti Oaş, duminică 12 mai 2019 a avut loc cea de-a LXIII- a ediție a festivalului folcloric „Sâmbra Oilor” pe dealul de la Huta Certeze şi Moişeni.
La eveniment a participat și o delegație guvernamentală condusă de Viorica Dăncilă, prim-ministrul României. De asemenea evenimentul a fost onorat de prezența unor lideri importanți ai partidelor politice din România.
Pe scenă au evoluat: Maria și Mihai Nemeș; Petrică Mureșan; Grupul din Bixad: Ansamblurile Folclorice „Oașul” și ,,Sânzâienele” din Negrești Oaș, Maria Tripon; Maria Petca Poptean și Măgura din Târșolț; Petre și Petrică Zele; Ansamblul Folcloric al Județului ,,DORURI SĂTMĂRENE’’- – Silvia Șuth, Liliana Bota, Darius Câmpean, Bogdan Bota, Lavinia Pop, Adelina Costina; Ansamblul Folcloric ,,Mugurelul” din Biserica Albă – Ucraina; Ansamblul Folcloric „Florile Tărnii”; Ansamblul Folcloric „Cununița Năzdrăvană” – Leontina Dorca și Maria Carmen Sas; Mihai Zele și Ansamblul ,,Țara Oașului”; Ansamblul Folcloric ,,Florile Turțului”; Țâpuritoarele din Batarci și Maria Hosu.
Ca la fiecare ediție, au fost prezenți și meșterii populari din Țara Oașului, și nu numai care și-au prezentat publicului numeros, obiectele tradiționale pregătite de aceștia.
Cu acest prilej, Dorel Cosma – președintele Asociației Naționale de Folclor din România, a oferit din partea Uniunea Mondiale de Folclor (I.G.F.) o distincție managerului C.J.C.P.C.T. Satu Mare- Robert Laszlo în semn de înaltă apreciere pentru bogata activitate desfășurată pe tărâmul folclorului, subliniind de asemenea valoarea Ansamblului Folcloric al Județului ,,DORURI SĂTMĂRENE’’.

Mai multe FOTOGRAFII 

PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About dede.g