13. octombrie 2019

Festivalul de Muzică Folk ”Octavian Bud” 2019

În perioada 11- 12 octombrie în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, sub egida Consiliului Județean Satu Mare, s-a desfășurat de cea de a treia ediție a Festivalului Concurs de Muzică Folk, ”Octavian Bud”, dedicat memoriei celui care a fost cel mai important cantautor de muzică folk al Sătmarului.
Ziua de vineri a fost dedicată concursului. Pe scenă au urcat zeci de concurenți și trupe de folk din județele Satu Mare, Maramureș, Neamț, Suceava, Bacău, Vaslui și Brașov precum și din Republica Moldova.
Sâmbătă, la Filarmonica ”Dinu Lipatti” a avut loc spectacolul de gală și festivitatea de premiere. În fața unei săli arhipline au evoluat: Mircea Baniciu, Vali Moldovan, Claudia Șerdan , Diu Oșan și George Negrea car, prin cântecele lor au adus un omagiu cald și patetic, celui care a fost marele folkist Octavian Bud.
Juriul festivalului alcătuit din Mircea Florian – președintele juriului, Felician Pop, Claudia Șerdan și Georgeta Govor a acordat următoarele premii: Marele Premiu: Adrian Lupescu din Satu Mare
Grupuri: Premiul I – ”Tur” din Chișinău, Premiul II – ”Pro Music” din Negrești Oaș, Premiul III – Chereches Romina și Aiben Arnold din Tășnad. Interpreți sub 16 ani: Premiul I – Giulia Gheorghiu din Suceava, Premiul II Tompea Cristian din Harghita, Premiul III – Claudiu Benga din Râșnov. Interpreți peste 16 ani: Premiul I – Rațiu Daniela din Satu Mare, Premiul II Botaș Claudia din Bârlad Premiul III Coșerariu Ionuț din Neamț.
Președintele juriului, celebrul artist Mircea Florian, originar din Satu Mare, considerat a fi ”părintele folkului românesc”, a declarat că juriul a promovat în primul rând, folkiștii care au venit cu melodii proprii și a recomandat ca viitoarele ediții să se centreze pe acest deziderat de promovare prioritară a creației folk.
Mă bucur că acest festival crește pe an ce trece, și astfel moștenirea pe care Tavi Bud ne-a lăsat-o, poate fi salvgardată și sporită. După cum se vede, Satu Mare rămâne, în continuare, un important pol al folkului românesc, iar continuitatea acestui gen special de muzică este asigurată și la Satu Mare, de niște tineri foarte talentați. Apoi, aș mulțumi publicului sătmărean, numeros ca de obicei, care a ales să fie alături de noi la această mare sărbătoare a spiritului sătmărean. Nu în ultimul rând, mulțumirile noastre se îndreaptă către maestrul Mircea Florian, nume definitoriu pentru întreg folkul românesc și nu numai, care a acceptat anul acesta, să fie președintele juriului a declarat Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.

Galerie FOTO

PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About dede.g