La iniţiativa consilierului preşedintelui Consiliului Judeţean, Felician Pop şi a directorului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Robert Laszlo, sâmbătă, de Sfântul Nicolae, elevi şi cadre didactice de la Şcoala Gimnazială „Bălcescu-Petofi” Satu Mare au luat parte la o excursie tematică.
Pe un traseu cu mai multe obiective cultural-istorice şi religioase, au participat: directorul instituţiei Iluţiu Ionel, directoarea adjunctă Laczka Ecaterina, profesoarele Fechete Carmen, Mic Oprea Daniela, Tempfli Gabriella, bibliotecara Suta Crina, profesorii Cuceu Vasile şi Paşca Ioan cu elevi din clasele a V-a B, aV- a C, a V- a D.
Excursia a început cu vizitarea Cetăţii Ardud şi a Pivniţei Misterelor, unde elevii au fost impresionaţi de istoria locului bine prezentată cu date şi evenimente istorice de ghidul obiectivului turistic vizitat. A urmat vizitarea Bisericii reformate din localitatea Acâş, cu o vechime de peste 850 de ani, prezentându-se de Felician Pop legende referitoare la istoria acestei construcţii unice în Europa. Următoarea etapă a excursiei a fost oraşul Tăşnad şi Casa Memorială cu muzeul Memorial Ady Endre precum şi Mănăstirea Franciscană cu Biserica romano-catolică din localitatea Căpleni. Informaţiile primite au stârnit curiozitatea excursioniştilor, mai ales cripta familiei Karoly cu sarcofage lucrate cu aleasă măiestrie de meşterii medievali din Bratislava. După localitatea Căpleni a fost vizitat Castelul Karoly din Carei şi Monumentul Ostaşului Român închinat Eroilor Români din al doilea război mondial. Monumentul este opera sculptorului Vida Gheza şi a arhitectului Anton Dâmboianu, inaugurat în anul 1964.
Profesorul Ioan Paşca apreciază că toţi participanţii au fost încântaţi de această frumoasă excursie, rămânând cu date şi amintiri plăcute, iar timpul a fost şi de data aceasta de partea organizatorilor fiind o vreme însorită de decembrie. Următoarea etapă a proiectului va cuprinde vizitarea unor obiective situate în nordul judeţului Satu Mare.