28. aprilie 2015

Dezvelirea bustului lui Gheorghe Dragoş, în curtea Colegiului Economic

În curtea fostului Liceu Economic (azi Colegiul Economic „Gheorghe Dragoș”) din Satu Mare a fost dezvelit bustul lui Gheorghe Dragoș, întemeietorul învățământului comercial în orașul nostru. Alături de oficialitățile locale la evenimentul de azi, 28 aprilie a participat și nepoata lui Gheorghe Dragoș, este vorba despre Liliana Dragoș, din Cluj-Napoca.

Dintre oficialitățile prezente îi amintim pe președintele Consiliului Județean (CJ), Adrian Ștef, subprefectul Altfatter Tamas, absolvent al acestui liceu dar și directorii unor instituții de cultură din Satu Mare. De asemenea, la manifestarea de azi au participat și o parte dintre dascălii și elevii școlii gazdă.

Bustul a fost dezvelit de către nepoata lui Gheorghe Dragoș și de directoarea Colegiului Economic, după care a urmat un scurt „Te Deum” în memoria întemeietorului învățământului comercial din Satu Mare, dar și depuneri de jerbe la bustul acestuia.

Gheorghe Dragoş s-a născut la 30 septembrie 1898 în Satulung – Săcele, judeţul Braşov. A urmat clasele primare la Şcoala Confesională Ortodoxă Română de la Biserica „Sfinţii Arhangheli” din Satulung, apoi patru clase la Gimnaziul Ortodox Român din Braşov. Îşi continuă studiile la Şcoala Comercială Superioară Ortodoxă Română din Braşov, absolvind în 1916, cu diplomă de maturitate. În 1920 urmează Academia de Înalte Studii Comerciale şi Industriale din Bucureşti, Secţia economică, obţinând licenţa în studiile economice în 1923.

Înfiinţează Şcoala Superioară de Comerţ din Satu Mare, cu limba de predare română, fiind primul director al acestei şcoli de le 15 noiembrie 1923 până la 1 septembrie 1929.

gheorghe dragos (18) gheorghe dragos (17) gheorghe dragos (16) gheorghe dragos (15) gheorghe dragos (14) gheorghe dragos (13) gheorghe dragos (12) gheorghe dragos (11) gheorghe dragos (10) gheorghe dragos (5) gheorghe dragos (6) gheorghe dragos (7) gheorghe dragos (8) gheorghe dragos (9) gheorghe dragos (4) gheorghe dragos (3) gheorghe dragos (2) gheorghe dragos (1)

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g