27. martie 2014

Comemorarea lui Iosif Țiproc – un îndemn la lectură pentru copiii din Dumbrava

Dacă ar fi trăit, cunoscutul gazetar și scriitor Iosif Țiproc, ar fi împlinit 61 de ani.

Anul acesta, comemorarea sa a fost gândită într-un mod cu totul și cu totul special de fiica acestuia, Manuela Breban, care a iniţiat o acţiune memorială la şcoala ”Iosif Țiproc” din Dumbrava.

Tema centrală a manifestării a fost cea legată de plăcerea lecturii, de a argumenta în faţa elevilor, necesitatea cititului.

În acest sens, alături de fiica lui Iosif Țiproc au fost prezenţi și scriitorul Felician Pop, directorul Centrului de Creaţie, precum și preotul greco- catolic Radu Huton, parohul bisericii din Dumbrava Mică, cea pe care ilustrul dispărut a sprijinit-o și a luptat pentru renovarea ei.

Manuela Breban le-a vorbit copiilor despre felul în care tatăl său i-a împărtășit tainele lecturii și a cultivat gustul pentru cuvântul frumos, îndemnându-i pe elevi să nu abandoneze niciodată cartea, pentru că prin lectură şi se deschid perspective și lumi, nebănuite.

Felician Pop a rememorat amintiri cu Ioşka Țiproc, dar și unele legate de copilăria sa și de patima nestinsă de atunci pentru cuvântul scris.

Părintele Huton a vorbit despre necesitatea unui proiect de atragere a copiilor înspre lectură, înspre acele învăţăminte morale care pot da omului verticalitate și libertate într-o lumină a credinţei.

La rândul lor, elevii şcolii au prezentat câteva eseuri privind viaţa și activitatea lui Iosif Țiproc.

Felician Pop, le-a reamintit că omul acesta a iubit foarte mult şcoala din Dumbrava și faptul că ultimul material al vieţii sale a fost chiar despre deschiderea anului şcolar la scoala din Dumbrava i-a impresionat pe copii, până la lacrimi.

În final, directorul coordonator al şcolii Gimnaziale Livada, Csaki Francisc, a înmânat fiecărui elev participant la acest eveniment câte o diplomă, ca semn al unei frumoase și pioase aduceri aminte a mentorului spiritual al şcolii.

Manifestările dedicate lui Iosif Țiproc vor fi încununate și anul acesta, prin organizarea de către Consiliul Judeţean Satu Mare, celei de-a doua ediţii a concursului de reportaje ce-i poartă numele, care va fi organizat vineri, 11 aprilie, ora 12:00 la Colegiul Naţional „Doamna Stanca”.

Omagiul adus acestui inimos și dăruit gazetar și scriitor este una din rarele pagini pe care posteritatea îl aduce unei personalităţi plecate nu demult dintre noi.

Râvna familiei Țiproc de a menţine trează memoria acestuia precum și curatul prinos de recunoştinţă adus de dascălii și copiii din Dumbrava merită întreaga consideraţie.

Manifestări culturale, Ştiri
About admin