24. august 2021

Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE” a reprezentat cu cinste țara noastră în Italia

În perioada 17- 24 august 2021, s-a desfășurat cea de-a 35 ediție a Festivalului Internațional de Folclor în orașul Castrovillari, regiunea Calabria din Italia, eveniment la care a fost invitat și Ansamblul Folcloric al județului Satu Mare, „DORURI SĂTMĂRENE”, reprezentând România.
Din delegația sătmăreană au făcut parte managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare – Robert Laszlo, cât și referentul – Bianca Cionca, coregraful Grigore Simionca și membrii ansamblului: Grațian Mircea, Adelin Turi, Karina Molnar, Iulian Goste, Carina Variu, Simona Tincu, Roxana Borca, Codruța Stan, Andrea Balogh, Paul Mateoc, Darius Câmpean și Paula Cornea. Sătmărenii au fost însoțiți de către Dorel Cosma- președintele Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.).
Este prima mare manifestare internaţională de la declanșarea pandemiei, motiv pentru care s-a pus accentul pe mesajul de pace şi prietenie, cu gândul la înlăturarea şi depăşirea momentelor grele prin care a trecut omenirea. Din partea primarului orașului Castrovillari, managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare, Robert Laszlo a primit o Diplomă de Excelență, iar acesta, la rândul lui, a oferit oficialităților și organizatorilor, cadouri inspirate din tradițiile județului.
Sătmărenii s-au bucurat de un succes deplin, dansurile specifice zonei Codru și Oaș, cât și cele de Someș i-au cucerit pe italienii și românii prezenți la spectacol.
Organizatorul festivalului, Antonio Notaro a declarat că prestația ansamblului sătmărean a fost foarte apreciată, atât de public – care a fost prezent în număr de peste o mie de spectatori – cât și de organizatori.
De asemenea, menționăm faptul că ansamblul nostru, alături de Bolivia, au deschis această ediție a festivalului.
La festivalul din Italia au participat ansambluri din: România (Ansamblul Folcloric al Județului „DORURI SĂTMĂRENE”, Bolivia (Asociacion Cultual Folklorica Boliviana) Burkina Faso (Folie du Burkina), Columbia (Sector Sonero), Italia, (Gruppo Folklorico Citta di Castrovillari).
În urmă cu cinci ani, în județul Satu Mare, s-au pus bazele Ansamblului Folcloric al Județului „Doruri Sătmărene”. Inițiativa înființării i-a aparținut lui Robert Laszlo, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.
Ansamblul a participat până în prezent la mai multe festivaluri de folclor în: România, Ungaria, Ucraina, Polonia, Austria, Cipru, Grecia, Egipt și Republica Moldova.
Participarea artiștilor noștri la acest mare festival a fost posibilă grație recomandărilor Uniunii Mondiale de Folclor (I.G.F.) și a Asociației Naționale de Folclor din România. Ansamblul sătmărean, chiar dacă nu este unul profesionist, se situează printre cele mai valoroase și reprezentative grupuri folclorice din țară.

Galerie FOTO 

PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About dede.g