20. június 2022

A Jeles Piros Pünkösd Napján

A Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont, a Szatmár Megyei Tanács támogatásával június 3-án két év kihagyás után tizedik alkalommal szervezte meg a Jeles Piros Pünkösd Napján néven ismert magyar néptáncgálát a szatmárnémeti Kossuth-kertben.
Nagy Katalin műsorvezető ismertette a rendezvény megszervezésével kapcsolatos információkat, bemutatta a fellépő néptáncegyütteseket és az azokról szóló adatokat.
Robert Laszlo, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont menedzsere örömét fejezte ki, hogy ismét megrendezésre került a magyar néptáncgála, nagy öröm az is, hogy ilyen nagy az érdeklődés, ugyanis a megye számtalan területéről érkeztek néptáncosok. A népművészetet csak akkor lehet megőrizni, ha azokat éltetjük és magunkénak tekintjük.
Elek György, az intézmény magyar kultúrért felelős referense elmondta, hogy Enyedi István volt az ötletgazda, néhány évig Nagy Orbánnal közösen szervezték, most Szarvas Károly irányításával történik a néptáncgála. Az, hogy tizedik alkalommal is ilyen nagy az érdeklődés a rendezvény iránt azzal magyarázgató, hogy Szatmár megyében él a néptánc, nagyon sok olyan település van, ahol lelkes fiatalokból álló néptánccsoportok, lelkes néptáncoktatók és a néptáncot szívügyüknek tartó kultúrszemélyiségek irányításával működnek, mondhatni magas színvonalon tevékenykedő hagyományőrző csoportok. Nem könnyű ezeknek a néptánccsoportoknak az életben tartása, hiszen a néptánc már nem része a fiatalok mindennapjainak, egyre kevesebb településen vannak bálok és más olyan rendezvények, melyeken természetes módon, nem néptáncoktatóktól sajátítják el a gyerekek és a fiatalok a lépéseket és a ritmusokat. A Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpontnak meg vannak a fórumai, hogy a hagyományőrző tevékenységeket népszerűsítsék, arra kérem a csoportok vezetőit, hogy forduljanak hozzám és a publicitásban fogok segíteni.
A következő néptánccsoportok léptek fel: a Szatmár Megyei Szamoshát Néptánc-együttes, a szárazberki Lehajló Rozmaring néptánccsoport, az avasújvárosi Kispiros néptánccsoport, a szilágylelei Nemesek néptánccsoport, az Egri Csodaszarvas, a dobrai Orgonác néptánccsoport, a hadadi Kis Akácvirág néptánccsoport, a Röpike Néptánccsoport és a pusztadaróci Pünkösdi Rózsák néptánccsoport.

Stiri_HU
About dede.g