16. februarie 2024

Ziua Culturii Naționale – sărbătorită printr-un șir de evenimente culturale de excepție

Sărbătorirea Zilei Culturii Naționale a stat sub semnul lui Mihai Eminescu, de la a cărui naștere s-au împlinit astăzi 174 de ani. La bustul marelui poet din fața Colegiului sătmărean care îi poartă numele, s-au adunat un mare număr de sătmăreni, veniți să-l omagieze pe cel mai ilustru poet al neamului nostru. Manifestarea a fost moderată de Robert Laszlo, managerul CJCPCT Satu Mare. Apoi, participanții s-au îndreptat înspre Monumentul Limbii Române din curtea Muzeului de Artă, iar Robert Laszlo și-a exprimat speranța că în foarte scurt timp, acest monument își va găsi un binemeritat loc de cinste în parcul din Centrul Vechi al Sătmarului. Momentele artistice au fost susținute de elevii Colegiului Mihai Eminescu și Corul Seniorilor CARP.
Începând cu ora 14:00, la sediul CJCPCT a avut loc lansarea proiectului „Decolări” dedicat tinerilor creatori grupați în jurul Cenaclului Alfazet, demers cultural sprijinit de ziarul „Gazeta de Nord Vest”. Din partea acestei publicații a vorbit prof. Valeriu Ioan, senior editor, care a atras atenția asupra pericolului tot mai accentuat al deculturalizării, iar în acest context, rolul dascălilor este esențial în educația culturală a tinerei generații. Tinerii Robert Rainhard, Casian Kovacs, Patrik Csisar, Denisa Marton și coordonatoarea cenaclului, poeta Anca Soponar au detaliat acest proiect și au citit din creațiile lor. A venit apoi rândul celor de la Cenaclul Cronograf, Loredana Știrbu, Felician Pop, Pamfil Lipcei, Elena Bilstrup, Mariana Cordoș să adreseze un mesaj legat de acest eveniment.
”Proiectul ”Decolări” este unul deosebit de îndrăzneț și se adresează tinerilor creatori sătmăreni, care prin instituția noastră, au astfel o platformă de lansare reală și sunt fericit că iată, putem astfel asigura o viguroasă continuitate a actului cultural și aici la Satu Mare!” a declarat Robert Laszlo.
Manifestări culturale, PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About Stirbu Loredana