26. octombrie 2022

„Zilele revistei Cronograf” – un eveniment de înaltă ținută culturală

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, sub egida Consiliului Județean Satu Mare, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști, filiala Satu Mare și a Cenaclului Cronograf, în perioada 21 – 23 octombrie a avut loc cea de a V a ediție a festivalului ”Zilele revistei Cronograf”.
Au răspuns invitației scriitori din întreaga țară: Florica Bud, Ion Cristofor, Ana Herţa, Lucian Dobârtă, Mircea Petean, Ana Petean, Adriana Ungureanu, Nicolae Scheianu, precum și cei sătmăreni, Robert Laszlo-managerul CJCPCT Satu Mare, Danciu Zamfir, Felician Pop, Loredana Ştirbu, Gheorghe Cormoş, Ileana Bonta, Vasile Conioşi- Mesteşanu, Mihai Sas, Gheorghe Glodeanu, George Vulturescu, Dumitru Păcurar, Oana Păcurar, Alexandru Zotta, Ioan Nistor, Gheorghe Gheorghiade, Ioan Aniţaş,Adrian Lupescu, Elena Bilstrup, Georgiana Pop, Paula Stan, Anca Soponar, Bianca Cionca, Giurgiu Gabriel, Patrick Csisar, Haiduc Ştefan, Muzsnay Arpad, Lipcei Pamfil, din Ucraina – Maria Kolesnyk, Olexandra Melnik, Anastasia Nikitina ş. a.m.d
Deschiderea evenimentului a avut loc vineri, 21 octombrie la Centrul multicultural ”Poesis”, unde scriitori sătmăreni au avut ocazia să-și prezinte lucrările, sau cărțile apărut recent. Sâmbătă, la Castelul Karoly din Carei a fost rândul invitaților din țară, care au citit fragmente din creațiile lor.
A urmat apoi un pelerinaj la casa poetului Ady Endre din satul său natal, s-au depus jerbe la busturile scriitorilor sătmăreni, George Boitor din Supur și Viorel Sălăgean din Beltiug, iar seara a fost încheiată de participarea invitaților la Festivalul de muzică folk, ”Octavian Bud”.
Au fost câteva zile de maximă încărcătură spirituală în care scriitori Sătmarului, dar și cei invitați, au schimbat idei și opinii despre starea literaturii române contemporane.
”Constat cu plăcută surprindere că la Satu Mare există o comuniune adevărată, iar trăirea prin cuvânt se realizează la înalte cote valorice. Am fost plăcut impresionat de numărul mare de tineri scriitori prezenți, ceea ce ne întărește speranța că la Satu Mare, literatura are un frumos viitor. Și ediția din acest an a demonstrat că aici există o puternică stare de emulație, cu un colectiv valoros grupat în jurul cenaclului și revistei ”Cronograf”, iar evenimentul acesta, crește de la an la an”, a declarat poetul și editorul Mircea Petean, directorul onorific al revistei ”Cronograf”.
Manifestări culturale, PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About Stirbu Loredana