Ideea acestui proiect fotografic a aparut in mod firesc dupa repetatele incursiuni ale artistului fotograf Ilie Tudorel din Baia Mare in lumea satului maramuresean.Desi baimarean,acesta a venit permanent in contact cu universul ancestral rural ,de care este fascinat inca de la sfarsitul secolului XX.Maramuresul este de fapt una dintre cele mai mari atractii ale Romaniei pentru artistii fotografi din intreaga lume.
Datorita importantei conservarii patrimoniului cultural traditional in contextul integrarii europene, s-a evidentiat necesitatea tratarii acestui subiect fotografic printr-un proiect mai amplu,capabil sa analizeze complexitatea simbolisticii din arta si in special din arhitectura traditionala maramureseana si din alte zone ale Romaniei.Astfel se evidentiaza o suita de simboluri solare,selenare si astrale care pot fi gasite in sculpturile pe care mesterii populari le-au executat pe binecunoscutele porti si biserici de lemn din judetul Maramures.Uimitor este ca aceasta „civilizatie a lemnului” se intinde in toata zona Transilvaniei de Nord,tinand cont de realitatile locale ale judetelor : Bihor,Bistrita-Nasaud,Cluj,Maramures,Salaj si Satu Mare. Fiecare dintre aceste judete transilvane are specificul sau local si de aceea proiectul trebuie sa scoata in evidenta aceast lucru.
Scopul proiectului fotografic „Simboluri astrale in arhitectura traditionala maramureseana” este de a analiza si de a promova simbolistica fascinanta a artei lemnului din Maramures in Romania si pe plan international in asa fel incat sa se faca cunoscut patrimoniul material,traditiile si obiceiurile precum si frumusetea peisajului rural.Cultura rurala este surprinsa prin imagini sugestive si reprezentative astfel incat sa se contureze land-mark-uri (imagini simbol) pentru „brand-ul” nordului Romaniei.In Maramures se gasesc renumitele biserici de lemn,opt dintre ele declarate monumente UNESCO,ce pot fi considerate bijuteriile patrimoniului Transilvaniei de Nord.
Simbolurile astrale au fost si mai sunt incrustate de mesterii populari maramureseni inca din zorii civilizatiei rurale.Unii specialisti s-au exprimat ca ar fi chiar de sorginte pre-dacica.Frumuseti si valori pot fi intalnite la tot pasul in vechile localitati din toate tarile zonei:Tara Codrului, Tara Chioarului,Tara Maramuresului,Tara Lapusului si Tara Oasului.Prezente pe elementele de arhitectura populara,ele au inceput sa fie imortalizate prin fotografiile din cadrul acestui proiect.Proiectul pune intrebari importante: Care sunt simbolurile astrale de pe meleagurile noastre ? Care este specificul acestor simboluri ? Prin ce se caracterizeaza simbolurile care continua de fapt cultul antic solar ? Poate fi simbolistica noastra o contributie la cultura mondiala ? S-au conturat deja cateva mesaje fotografice in cadrul acestui proiect. Aceste intrebari isi cauta raspunsuri in continuare iar proiectul fotografic strabate deja zona, printr-o expozitie itineranta care va poposi in locatii ardelene reprezentative unde localnicii vor putea vedea lumina zavorata in lemn,rememorand vremurile in care stramosii lor erau adoratorii soarelui asemenea oamenilor antichitatii.
Expozitia marcheaza „Anul International al Luminii-2015” al carui simbol este chiar soarele,sau asa cum este denumit acest astru in satele noastre: „sfantul soare”.Civilizatia rurala in toata ancestralitatea ei poate fi cunoscuta cel mai bine prin simbolurile astrale atat de incarcate de semnificatii si de istorie veche.Arhitectura maramureseana este un muzeu viu al miturilor si credintelor noastre milenare si o adevarata carte deschisa pentru a putea promova cu adevarat meleagurile noastre ardelene.