14. ianuarie 2015

Cu prilejul Zilei Culturii Naționale, simpozion de excepție la Centrul de Creație

Ziua Culturii Naționale a fost marcată la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradițonale printr-un simpozion de înaltă ținută, „Cultură- identitate- globalizare”.

Directorul instituției Robert Laszlo a vorbit despre importanța culturii în viața societății, despre rolul pe care aceasta trebuie să o aibă, mai ales acum în contextul acesta atât de contorsionat, în care globalizarea are tendințe tot mai evidente de anulare a entităților identitare.

Profesorul univ. dr. George Achim a prezentat o temă extrem de interesantă și de actuală, „Alteritate și alterare”.

Universitarul băimărean a vorbit în exegeza sa despre unele situații particulare din Țara Oașului, acreditând ideea că alteritatea, atât de evidentă în Oaș după 1989, duce inevitabil la o alterare identitară, iar formele spiritului devin, sub o presiune alogenă, proteice.

În cuvântul său, Felician Pop a insistat asupra avantajelor pluriculturalității, a deschiderilor pe care aceasta o poate oferi culturilor vecine. Vorbim despre interferențe, despre confluențe și paralelisme culturale, într-o paradigmă în care alteritatea se poate transforma dintr-un pericol, într-o șansă.

Momentele de respiro au fost susținute de binecunoscutul folkist sătmărean, George Negrea, a cărui melodie „Țara din noi” pe versurile lui Felician Pop are deja sute de mii de vizualizări în mediul on-line, completând astfel mesajul acestui simpozion. Partea artistică a fost completată de mai tânărul solist- instrumentist Abel Varga.

Am asistat la un eveniment de înaltă ținută, cu o concentrare maximă de idei elevate, iar numerosul public prezent s-a arătat încântat de această manifestare.

George-Achim-1210917597_762143507201244_1409816020_n

PaginaPrincipala, Ştiri , , ,
About dede.g