23. septembrie 2021

Scriitori sătmăreni la Târgul de Carte (FICT) de la Cluj

După o nedorită pauză cauzată de rigorile pandemice, în perioada 18-19 septembrie 2021 a avut loc la Cluj Napoca, Festivalul Internațional de Carte Transilvania (FICT). Printre invitații din țară și străinătate s-a numărat și un grup de scriitori sătmăreni.
Manifestările sătmărene au fost deschise sâmbătă prin lansarea cărții „Constantin Lucaciu, o figură istorică necunoscută” de Adriana Zaharia. Despre carte au vorbit: prof. univ. dr. Toader Nicoară, prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, și Dumitru Păcuraru, directorul cotidianului „Informația Zilei” din Satu Mare care a și semnat postfața cărții. Volumul a apărut cu sprijinul Centrului de Creație Satu Mare, în preajma comemorării centenarului morții lui Constantin Lucaciu, fratele lui Vasile Lucaciu.
Duminică a venit rândul grupului de la Cenaclul „Cronograf” Satu Mare, Robert Laszlo, Felician Pop și Adrian Lupescu, să prezinte revista cu același titlu, precum și câteva din cărțile lor, apărute recent. În deschidere a vorbit, scriitorul Mircea Petean – directorul editurii „Limes”, cel care este și directorul revistei, care a remarcat valoarea și progresul calitativ evident al acestei publicații nord- transilvane.
Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare a subliniat eforturile sporite pe care instituția pe care o conduce le-a făcut în această perioadă dificilă, caracterizată ca o pendulare între pretext și provocare. Scriitorii Felician Pop și Adrian Lupescu și-au prezentat cărțile apărute în acest an.
Târgul Internațional de Carte s-a desfășurat în centrul orașului, în Piața Unirii, iar importanța și anvergura acestuia a fost dată de numele de prim rang ale literaturii române care au fost prezente, dar și de scriitorii contemporani importanți din Norvegia, Canada, Italia, Franța, Belgia, Portugalia și Statele Unite ale Americii.
Cei prezenți au apreciat efortul sătmărenilor de a se impune ca un spațiu cultural original care reușește să valorifice tradițiile spirituale sătmărene.
Evenimente, PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About Stirbu Loredana