14. mai 2014

Sătmărenii – invitaţi de onoare la Ziua Europei de la Szeged – Ungaria

In baza unei vechi şi statornice relaţii de colaborare, Consulatul General al României de la Szeged din Ungaria, consul general Ioan Fodoreanu şi Andreea – Monica Radu, consul, a invitat o delegaţie culturală sătmăreană pentru a susţine un program artistic şi o lansare de carte la sediul Consulatului, cu prilejul acţiunilor aniversare dedicate Zilei Europei.
Au fost prezenţi Prea Sfinţia Sa, episcopul Siluan al Românilor Ortodocşi din Ungaria, Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, Vizhanyo Ferenc, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Csongrad, preşedinţii autoguvernărilor româneşti din Ungaria, oameni de cultură din Szeged şi alţi invitaţi.
Despre importanţa acestui eveniment au vorbit cei doi consuli, Ioan Fodoreanu şi Andreea – Monica Radu.
Judeţul Satu Mare, invitat de onoare al acestei manifestări, a fost reprezentat de Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea Culturii Tradiţionale şi Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene care au prezentat cartea lor trilingvă (română, maghiară,engleză) „Povestea pălincii”.
Autorii au subliniat faptul că judeţul Satu Mare este unul multicultural, cu o istorie fabuloasă, cu meleaguri pitoreşti şi oameni primitori şi este locul unde se produce cea mai bună pălincă din lume, lucru pe care, defapt, au încercat să-l şi demonstreze, cu rigoare şi cu talent, în cartea lor, invitându-i pe cei prezenţi să viziteze Sătmarul pentru a se convinge la faţa locului de toate acestea.
În acest sens, au fost împărţite participanţilor mai multe exemplare din „Istoria pălincii” precum şi câteva albume şi pliante turistice editate de Consiliul Judeţean Satu Mare, în limbile română şi maghiară.
A urmat apoi un program folcloric foarte apreciat de cei prezenţi, susţinut de soliştii Petrică Mureşan, Vlad Doroş şi Laura Bakk, acompaniaţi de Taraful „Ceatăra” din Carei, compus din fraţii Adrian, Vlad şi Bogdan Paşca.
În cadrul unui dineu oferit de Consulat a avut loc o degustare de pălincă oşenească de „50 de focuri” despre care participanţii au avut numai cuvinte de laudă, apreciind savoarea acestei licori unice.
Autorităţile din Szeged au lansat invitaţii formaţiilor artistice şi scriitorilor din judeţul nostru de a participa la manifestările organizate la ei şi au promis că vor vizita Sătmarul, pentru că tot ceea ce au văzut acum, le-a stârnit interesul pentru această zonă din nord-vestul României.
Ambasadorul Victor Micula a ţinut să precizeze că îi admiră foarte mult pe sătmăreni şi că îi va invita la manifestările organizate de ambasada României de la Budapesta.
Manifestarea de la Szeged a reprezentat un excelent prilej de promovare a imaginii judeţului Satu Mare, ca fiind un tărâm al misterioaselor legende, unde trăiesc oameni cu poftă de viaţă şi foarte ospitalieri.

 

Evenimente, Ştiri
About dede.g