Ediţia din acest an a Sâmbrei Oilor a avut loc în data de 4 mai, pe dealul de la Huta Certeze din judetul Satu Mare. Inspirat de momentul ieşirii oilor la păşunat, evenimentul a ajuns în acest an la ediţia cu numărul 58 şi, conform tradiţiei, este legat de ocupaţia păstoritului.
Pregătirile pentru Sâmbra Oilor încep cu multă vreme înainte, deoarece proprietarii trebuie să se asocieze în vederea formării unei stâne. Înţelegerea dintre ei este întotdeauna verbală, deoarece la oşeni cuvântul dat este mult mai important decât o sută de contracte cu mii de clauze asiguratorii. Acest lucru a fost valabil de când există oşenime şi nici astăzi, oşanul nu trece în ruptul capului peste cuvântul dat. Învoiala este consfinţită prin „aldămaşul sâmbrei” când oamenii se cinstesc cu pălincă pentru înţelegerea făcută.
Urmează apoi alegerea locului potrivit pentru celebrarea Sâmbrei iar ziua acestei sărbători nu este una fixă, stabilirea ei depinde de mersul vremii, de data când cade Paştele, precum şi de cât de repede se desprimăvărează şi iarba este bună de păscut pentru oi. În ajunul Sâmbrei, oile sunt scoase din sat şi duse la locul Sâmbrei.
Aici se face „mulsul pă ştimb” ceea ce înseamnă că fiecare proprietar va mulge oile vecinului pentru a se elimina astfel suspiciunea că ar mai fi rămas lapte în ugere, „în pulpa uăii” cum spun oşenii. Între timp „boresele”, adică gospodinele din sat, se pregătesc de zor pentru sărbătoarea din ziua următoare, iar la loc de cinste se află întotdeauna boacele, adică sarmalele fierte pe îndelete în oale de lut, mielul fraged la cuptor, cozonacii pufoşi umpluţi cu nucă sau mac.
Sambra Oilor 2014. În ziua sâmbrei, oile sunt adunate pe deal, în cele mai grase locuri de păşunat şi slobozite să se hrănească după pofta inimii. Dinspre sat se adună sâmbraşii care se îndreaptă înspre locul unde se va desfăşura ritualul sâmbrei. Sărbătoarea propriu zisă începe de abia la întoarcerea oilor de la păşunat, în jurul amiezii, când se face „număratul la strungă” un soi de inventariere atentă a tuturor oilor. De data aceasta, fiecare sâmbraş îşi va mulge propriile oi deoarece, cantitatea de lapte mulsă va fi etalon pentru întreaga vară, după care proprietarii îşi vor primi partea de lapte, caş şi urdă, după cum se face înţelegerea.
După ce se termină mulsoarea, mulgaşii aşează alături vasul cu lapte în aşteptarea „măsurişului”, care este şi momentul culminant al sărbătorii, deoarece acesta înseamnă socoata de lapte pentru fiecare turmă. În funcţie de laptele muls, fiecare dintre proprietari va primi peste vară în mod proporţional o anumită cantitate de lapte. Ritualul are un caracter aproape sacru, deoarece până ce nu se măsoară ultima picătură de lapte, petrecerea nu poate începe.
Cu timpul şi în ciuda schimbările survenite care şi-au pus amprenta pe această sărbătoare, ritualul sâmbrei se respectă şi în ziua de azi. Danţurile oşenilor se regăsesc astăzi în coregrafia formaţiilor şi ansamblurilor populare, la fel ca şi cântecele, adică ţâpuriturile interpreţilor.
Sambra Oilor 2014. Deschiderea oficială a avutloc la ora 12:00, după care au urcat pe scenă pentru a asigura buna dispoziţie, Maria Tripon cu Ansamblurile „Oaşul” şi „Sânzâienele”, Maria Petca Poptean şi Ansamblul „Măgura” din Târşolţ, Ansamblul ,,Cetatea Codrului” din Ardud, ţâpuritoarele din Racşa, Ansamblul din Tarna Mare, Ansamblurile Folclorice din Turţ şi „Ciobănaşul” din Drăguşeni, ţâpuritoarele din Bixad împreună cu Irina Man, Ansamblul din Vama şi Nicu Pop, Vlad Crasnai, Petrică Zele, Vlad Doroş şi Ansamblurile Folclorice „Cununa Oaşului” ,precumşi „Cununiţa” şi „Cununiţa Năzdrăvană” din Satu Mare.
Organizatorii evenimentului sunt Instituţia Prefectului, Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Consiliul Local Certeze, Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură din Negreşti Oaş.