5. decembrie 2022

,,Pelerinii lui Lucaciu și-au omagiat eroul la Șișești”

La inițiativa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, un grup de sătmăreni reuniți sub numele generic de ,,Pelerinii lui Lucaciu”, au refăcut marți, 29 noiembrie, după 100 de ani, traseul trenului mortuar care a purtat trupul neînsuflețit a lui Vasile Lucaciu, de la Satu Mare, la locul său de veci, aflat în Biserica Greco-Catolică din Șișești, care este o ctitorie de a sa.
Printre cei 70 de pelerini s-au aflat membrii Asociației Pensionarilor ,,Unirea” din Satu Mare, elevi de la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncuși” Satu Mare, însoțiți de inimoasa prof. dr. Laura Cergheș Marina, elevi ai Școlii Gimnaziale ,,Vasile Lucaciu” din Apa, însoțiți de cadre didactice și învățătorul Radu Viorel, marcant susținător și promotor al memoriei lui Vasile Lucaciu, precum și membrii cenaclurilor ,,Cronograf” și ,,Alfazet” din Satu Mare.
Evenimentul a debutat cu un parastas de pomenire oficiat de părintele protopop Dumitru Roman, în Biserica Greco-Catolică ,,Sfinții Mihail și Gavril” din Satu Mare.
Prima oprire a avut loc la Monumentul Unirii din centrul comunei Odoreu, unde primarul Dumitru Pop, a evocat figura luminoasă a ilustrului patriot, apoi pelerinii s-au deplasat la Medieșu Aurit, unde au depus o jerbă la monumentul închinat ,,Eroilor Revoluției de la 1848”. Primarul comunei Marian Torok, i-a salutat pe pelerini și a vorbit despre legătura medieșenilor cu marele dispărut acum 100 de ani. Apoi caravana s-a îndreptat înspre Apa, unde pelerinii au vizitat, Biserica de Lemn, reconstituită după originalul celei în care a fost botezat Vasile Lucaciu și apoi Casa Memorială din centrul comunei. Primarul Radu Trandafir, a subliniat faptul că apenii sunt deosebit de mândri că unul dintre cei mai proeminenți artizani ai Unirii s-a născut aici. Corul școlii a interpretat ,,Doina lui Lucaciu”, iar cantautorul Adrian Lupescu a interpretat melodia proprie ,,Și bate clopotul din nou la Apa”, care a devenit un adevărat imn al acestui pelerinaj.
La Șișești, oaspeții au fost întâmpinați de primarul Ioan Mircea Tentiș, viceprimarul Costin Gavril și parohul Bisercii Greco-Catolice din cadrul Complexului Muzeal Vasile Lucaciu, preotul Gabriel Horț. Acesta, în cuvinte pline de emoție a rememorat Odiseea construirii acestui sfânt lăcaș în 1890. Despre părintele Lucaciu au mai vorbit: Viorel Radu, Felician Pop și primarul Ioan Mircea Tentiș.
Programul artistic a fost deschis de Adrian Lupescu, cu melodia sa dedicată acestui moment comemorativ, urmat de un program cultural patriotic prezentat de elevii din Apa.
În final, întreaga asistență s-a închinat și a rostit o rugăciune la mormântul celui a cărui inimă a încetat să bată în urmă cu un veac, dar al cărui spirit fascinant de luptător pentru cauza românilor rămâne nestins în sufletele tuturor românilor.
Evenimente, PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About Stirbu Loredana