24. august 2015

Oțeloaia – ediția 59

În fiecare an, la sfârșitul verii, Festivalul Codrenesc de la Oțeloaia, un adevărat nestemat pe harta folclorică a județului nostru, aduce în atenția sătmărenilor, în primul rând, tradiții și obiceiuri străvechi.
Cea de-a 59-a ediție a Festivalului Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc ”Oțeloaia” s-a desfășurat duminică, 23 august. Lacul Oțeloaia din comuna Homoroade este unul dintre cele mai frumoase locuri ale județului Satu Mare. Pe lângă cadrul natural deosebit, locul atrage turiști și datorită amplei sărbători codrenești ce are loc aici în fiecare an la sfârșitul verii.

Festivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia, o adevărată nestemată pe harta folclorică a județului nostru, este de altfel cel mai vechi festival din județul Satu Mare, eveniment care se organizează încă din anul 1957.

Spectacolul susținut de interpreți, ansambluri folclorice și grupuri de dansatori a avut loc pe scena amplasată lângă lacul din pădurea Oțeloaia. După deschiderea oficială, de la ora 11.00, au urcat pe scena formația de dansuri din Homoroade, Nicolae Mureșan, Leontina Dorca și Ansamblul folcloric Cununița dar și Maria Carmen Sas și Ansamblul folcloric Cununița Năzdrăvană.
De la ora 13.00 Malvina Madar Iederan și Formația de dansuri Dănțăușii Codrului din comuna Socond au încântat publicul, au urmat Maria Petca Poptean și Ansamblul Măgura din Târșolț, Ansamblul Ceatăra din Carei, Formația de dansuri Mugurașii Codrului din Giorocuta, Formația de dansuri din Băița de sub Codru, jud. Maramureș. De la ora 15.00 Ansamblul Codrulețul din Tășnad, Nicu Pop și formația de dansuri din Vama, iar de la ora 16.00 Ansamblul folcloric Cetatea Codrului din Ardud și Formația de dansuri din Corund, care au încheiat Festivalul Codrenesc de la Oțeloaia.

An de an, în luna august, tradiția reînvie în mirificul decor al pădurii și lacului Oțeloaia, folclorul codrenesc dăinuie pentru a fi prezentat noilor generații pe scena ce găzduiește festivalul.

Festivalul Portului, Cântecului și Jocului Codrenesc de la Oțeloaia are numeroase semnificații, prin acesta fiind prezentate cântecul și dansul popular, datinile și obiceiurile străvechi, arta lemnului, fiind considerat locul tradițional de întâlnire a tuturor comorilor folclorului codrenesc.

oteloaia (1) oteloaia (2) oteloaia (3) oteloaia (4) oteloaia (5) oteloaia (6)

oteloaia 2015 (2) oteloaia 2015 (1) oteloaia 2015 (3) oteloaia 2015 (4)

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g