7. mai 2021

Omul de cultură Kereskényi Sándor a fost sărbătorit la împlinirea vârstei de 70 de ani

Cunoscutul om de cultură sătmărean, Kereskényi Sándor a fost sărbătorit cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani. El a fost vizitat de un grup de prieteni din lumea culturală a Sătmarului: Robert Laszlo – manager al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, Felician Pop – președintele Asociației Scriitorilor de Nord Vest, Elek György – redactorul șef al lunarului „Szamos”, Veres István – redactor al revistei „Sugárút” și Thoroczkay Sándor – președintele onorific al „Szent István Kör”.
Cu acest prilej, celui sărbătorit i s-a înmânat o Diplomă de Excelență din partea Consiliului Județean Satu Mare și a C.J.C.P.C.T., pentru contribuția remarcabilă adusă de-a lungul anilor, la dezvoltarea culturii pe meleagurile sătmărene, fiind considerat un cunoscător avizat al culturii maghiare, dar în aceeași măsură și a celei românești. De asemenea, extrem de atent la evoluția literaturii contemporane, având studii pertinente pe această temă.
Kereskényi Sándor s-a născut la 8 mai 1951la Satu Mare, fiind absolvent al Universității Babeș – Bolyai Cluj Napoca, Facultatea de Filologie. A fost profesor, gazetar, senator din partea UDMR, consilier județean, cercetător la Muzeul Județean de Istorie. A fost redactor la publicațiile literare ”Korunk” și ”Erdélyi Napló”. Este autorul volumului ”Római délután” (editura Mentor, 1995). A scris nenumărate articole esențiale de critică, istorie literară și estetică și este recunoscut ca fiind unul dintre cei mai elevați intelectuali ai județului nostru, remarcându-se prin stilul său elegant, prin rafinament și un discernământ artistic de excepție precum și printr-o uriașă cultură enciclopedică.
Delegația oamenilor de cultură sătmăreni i-a urat multă sănătate și să continue multă vreme de aici înainte, activitatea sa culturală exemplară.

PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About dede.g