11. aprilie 2014

Medalion memorial – Iosif Ţiproc

Manifestarea memorială de evocare a personalităţii scriitorului și ziaristului Iosif Ţiproc precum şi decernarea premiilor concursului de reportaj, ediţia a – II-a, au avut loc astăzi  în sala festivă a Colegiului Naţional „Doamna Stanca” Satu Mare.La acest eveniment, dedicat iubitului gazetar și scriitor a participat familia acestuia, directoarea Colegiului Doamna Stanca, Anamaria Marușca, directorul Centrului de Creație Felician Pop, precum și alți invitați, prieteni apropiați ai regretatului Iosif Țiproc.

Într-o atmosferă familială au fost rostite cuvinte frumoase, spuse de fiecare invitat în parte, despre Iosif Țiproc, un om care a fost iubit și apreciat pentru munca și ajutorul pe care îl oferea oamenilor. Cântărețul Petrică Mureșan a interpretat o priceasnă în memoria acestuia emoționându-i pe toți participanții. De asemenea, un elev talentat de la Colegiul Doamna Stanca a cântat la chitară un cântec de suflet ,”Doamne fă-i nemuritori pe părinți care mor”, după care Daniel Crasnai, elev la liceul Tehnologic din Ardud a recitat poezia “Loc sterp” scrisă de George Achim.

Soția scriitorului, Mariana Țiproc, cu o emoție în suflet și cu ochii înlăcrimați, a mulțumit celor care au fost prezenți.Mulțumesc tuturor care sunteți prezenți și pentru că îi păstrați amintirea soțului meu. Cu greutate o spun, îi simt lipsa. Era un om care a avut mulți prieteni, de la copilași până la bătrâni, iar legătura dintre el și aceștia era una foarte importantă. Pentru fiecare reportaj pe care îl făcea avea satisfacția că a dus la bun sfârșit ceea ce a început. Iar dorința lui era să lase ceva în urma lui, astfel că reportajele le nota în cărțile lui”, a  mărturisit Mariana Țiproc.

Câteva cuvinte în memoria tatălui său a spus și fiica acestuia, Manuela Breban.Este greu să vorbesc de tatăl meu doar în câteva cuvinte. Sunt prea multe amintiri frumoase care mi-ar lua mult mai mult timp ca să vi le povestesc. Tata s-a născut cu dorința de a  scrie și cred că a lăsat în urma lui lucruri importante pentru sătmăreni. A fost un tată bun și iubitor”, a mărturisit Manuela Breban.

În încheierea acestui moment de comemorare a lui Iosif Țiproc, interpretul George Negrea a cântat la chitară un cântec ale căror versuri sunt scrise de Felician Pop, intitulat ”Țara noastă”.Directorul Centrului de Creație, Felician Pop, spre finalul evenimentului, a anunțat câștigătorii concursului de reportaj, competiție făcută în memoria ziaristului Iosif Țiproc. La acest concurs au participat 52 de elevi din județul Satu Mare și au câștigat 16 elevi premiul III, 15 elevi premiul II și 7 elevi premiul I. Din partea familiei Țiproc s-a mai acordat un premiu în valoare de 200 lei pentru Daniel Crasnai, elevul care a recitat poezia în memoria regretatului Iosif Țiproc.

Laureații concursului de reportaje Iosif Țiproc editia a II-a 

Marele Premiu: IANA FREZIA ELENA OPRIȘA  – Col. Nat. Ioan Slavici

Premiul familiei Țiproc – DANIEL CRASNAI  – Lic. Tehn. Ardud

Premiul I :

Alexandra Vinț – Col. Naț. Doamna Stanca

Teodora Porumbăcean – C. N. M. Eminescu

Cristian Valicec – Lic. Tehn. Tășnad

Sanda Tincu –    Col. Naț. Doamna Stanca

Liliana Zimbru   II

Claudia Pop       II

Larisa Giurgiu    II

Premiul II

Alisia Mădălina Șichet – Lic. Tehn. Tarna Mare

Carla Simona Tămâian – Col. Nat. Ioan Slavici

Iulia Mercea – Col. Ec. Gh. Dragoș

Ionela Dan – Lic. Tehn. Anghel Saligny Turț

Sebastian Ghiurcuța – Lic. Tehn. Tășnad

Valentina Pușcaș – Lic. De Arte Aurel Popp

Georgiana Isac –  Lic.de Arte Aurel Popp

Andra Barbul –      II

Gabriela Șuteu – Lic. Tehn. Tarna Mare

Petra Orosz – Lic. Tehn. Tășnad

Flavia Maier    II

Veronica Timoc – Lic. Tehn. Ardud

Anca Moldovan – Col. Nat. Doamna Stanca

Corina Achim – Col. Nat. Ioan Slavici

Denisa Bărbuș –    II

Premiul III

Geanina Preală – Col. Nat. Ioan Slavici

Ioana Racolța – Lic. Tehn. Tășnad

Loredana Diude și Anca Vlad – Lic. Tehn. C. Brâncuși

Bianca Bogdan – Col. Nat. Doamna Stanca

Codruța Vlad și Anamaria Mununar – Lic. Tehn. George Emil Palade

Adina Cristea și Giorgiana Mureșan – Lic. Tehn. Tășnad

Cristina Maria Stanci – Lic. Tehn. Anghel Saligny Turț

Mădălina Dindelegan – Lic. Tehn. Tășnad

Mărioara Farcaș – Lic. Tehn. Anghel Saligny Turț

Adriana Apaczai – Lic. Tehn. Tășnad

Diana Perneș    II

Mirela Pop        II

 

Evenimente, Ştiri
About admin