Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, în colaborare cu Cenaclul Cronograf, Primăria și Consiliul Local Ardud, Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea” Ardud și Asociația „Fiii satului Baba Novac”, organizează duminică, 30 mai 2021, ora 11:30 la Căminul Cultural din Baba Novac – orașul Ardud MEDALIONUL LITERAR ION BALA (1950 – 2015).
Cu această ocazie va avea loc atribuirea numelui lui Ion Bala, Căminului Cultural din Baba Novac, lansarea antologiei de poezie „Cât ar suspina o lumânare” de Ion Bala și inaugurarea Colțului Memorial ”Ion Bala”. Moderatorii evenimentului sunt: George Vulturescu, Robert Laszlo și Felician Pop.
Ion Bala s-a născut la 26 mai 1950 în satul Baba Novac, a fost profesor, ziarist la publicaţiile din judeţ, el conducând cenaclul Afirmarea o lungă perioadă de timp. A adunat în jurul lui scriitori din tot județul, cenaclul condus de el fiind pentru mulți dintre scriitorii sătmăreni o rampă de lansare în lumea literară.
A publicat mai multe cărţi de-a lungul timpului, fiind unul dintre cei mai apreciaţi poeţi din Satu Mare.
A fost elev al liceului „Mihai Eminescu” Satu Mare; apoi a studiat ziaristica la „Ştefan Gheorghiu” -Bucureşti.
A publicat poezie în revistele: Amfiteatru, Luceafărul, Familia, Vatra, Convorbiri literare, Tribuna, Poesis. A lucrat ca prof. suplinitor (Tarna Mare, Nisipeni) şi redactor la Cronica sătmăreană (1972-1989), Gazeta de Nord-Vest (1990-1998),apoi la la „Informaţia zilei” Satu Mare.
Opinii:
”Gazetar incisiv, de peste două decenii, al faptului cotidian sătmărean, Ion Bala s-a întors periodic, după largi ocoluri, la poezie, plătindu-şi singur fiecare carte ca pe un tribut cerut de o dragoste dintîi. Uzura scrisului de zi cu zi se întrevede însă la tot pasul: fie prin predominanta lapidarităţii în expresie, fie prin preferinţa pentru problematica individului prins între angrenajele social-politice”
George Vulturescu
„Nici ermetic, nici abstract, Ion Bala e, cu atît mai puţin, nu fantezist. El are încă despre poem o idee înaltă, misionaristă, crezînd încă în funcţia lui mîntuitoare, revelatorie şi taumaturgică…Ion Bala e, desigur, victima unui dublu prestigiu: al poeziei vizionare, aspre şi convulsive, şi al mitografiei. Ca să facă faţă propriului miraj, el recurge la două exaltări: de vocabular şi de ancestralisme”
Al. Cistelecan