8. septembrie 2019

Festivalul internațional de literatură ”Corona Carpatica – Zilele revistei Cronograf”

În organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare și în parteneriat cu Cenaclul Cronograf, Biblioteca Județeană Satu Mare, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, în perioada 5-8 septembrie 2019 se desfășoară la Satu Mare, Festivalul internațional de literatură ”Corona Carpatica – Zilele revistei Cronograf” având ca scop promovarea și stimularea culturii scrise din această zonă, participând scriitori din întreaga țară, precum și din Polonia, Ungaria, Ucraina și Slovacia.
Vineri 6 septembrie evenimentul a debutat la Casa Meșteșugarilor după următorul program: simpozion – Centenarul presei românești din Sătmar, cu lucrări susținute de către: dr. Claudiu Porumbăcean, „Ziarul Satu Mare la 100 de ani de la prima apariție”, dr. Viorel Câmpean, „Întemeietorii presei sătmărene în limba română”, Săluc Horvat, „Presa literară în limba română din nord vestul țării după Marea Unire de la 1918”, Ioan Nistor, „Direcția social – politică și culturală a gazetei ”Satu Mare” sub conducerea lui Dariu Pop”, Doru Dinu Glăvan, „Centenarul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și Centenarul presei românești în Sătmar”.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul instituției organizatoare, Pataki Csaba – președintele Consiliului Județean Satu Mare, Felician Pop – președintele Asociației Scriitorilor de Nord- Vest și Loredana Știrbu – președinta Cenaclului Cronograf. La eveniment, alături de invitați, au participat scriitori membrii ai Cenaclului Cronograf, precum și ai Cenaclului Afirmarea și oamenii de cultură maghiari din județul Satu Mare.
În a doua parte a evenimentului s-au pus bazele constituirii filialei Satu Mare a Uniunii Ziariștirlor Profesioniști din România. Moment condus de către – Doru Dinu Glăvan – președinte UZPR, Miron Manega – purtător de cuvânt și Dumitru Țimerman – reprezentant UZPR Satu Mare.
În după- masa zilei, la Pensiunea Popasul Codrenilor, din comuna Homoroade, scriitorii din întreaga țară cât și din străinătate, alături de scriitori locali au putut lua parte la colocviul „Există o resurecție a perifieriei”

Intervalul de timp petrecut împreună a oferit posibilitatea participanților de a cunoaște viața literară din țările și zonele de unde provin, care sunt curentele literare contemporaeă ce animă activitatea scriitorilor.
Este un excelent prilej de a schimba idei, de a elabora strategii de dezvoltare comune, de reclădire a unui spațiu istoric cultural, animat de ideile novatoare ale culturii moderne și postmoderne, de a conștientiza comunitățile că trăim într-un spațiu unde schimbul de idei, cunoașterea și recunoașterea valorilor comune este unul dintre punctele cele mai puternice ale spiritualității.
În cadrul evenimentului s-au făcut schimburi de experiențe, s-au identificat posibilitățile de a face cunoscute prin traduceri lucrările scriitorilor din țările susmenționate, de organizare de evenimente specifice pluriculturalismului european care să ducă la o mai bună cunoaștere efectivă a realității artistice din arealul nord carpatic.

Galerie FOTO

PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About dede.g