25. mai 2014

Donaţie de 1000 de cărţi româneşti pentru Universitatea din Ujgorod

În cadrul bunei colaborări dintre instituţiile culturale sătmărene şi cele din regiunea Zakarpatia (Ucraina), o delegaţie sătmăreană alcătuită din Felician Pop, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Robert Laszlo, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Liuba Horvat, şefa Secţiei de Artă a Muzeului Judeţean şi interpretul George Negrea a efectuat i vizitîă culturală în ţara vecină.
Primul punct al vizitei l-a constituit Rectoratul Universităţii de Stat din Ujgorod, unde sătmărenii s-au întâlnit cu prim – prorectorul Alexandru Slivkha şi prorectorul Miroslava Lendel care şi-au exprimat dorinţa de intensificare a relaţiilor transfrontaliere pe multiple planuri.
La această întâlnire au participat şi studenţii români care doresc să se înscrie la şcoala de vară de cultură şi civilizaţie românească care va fi organizată în luna iulie de către Consiliul Judeţean Satu Mare.
A urmat apoi donarea unui număr de 1000 de cărţi româneşti către Biblioteca Universităţii, din partea Bibliotecii Judeţene Satu Mare.
Directoarea Bibliotecii, Maria Medved, i-a mulţumit lui Robert Laszlo pentru această preţioasă donaţie, cu atât mai mult cu cât Facultatea de Limba Română de la Universitatea din Ujgorod avea o bibliotecă foarte precară.
Sătmărenii au vizitat apoi locul în care va fi amplasat bustul lui Mihai Eminescu în oraşul Ujgorod, bust realizat la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, iar piaţeta va purta numele marelui nostru poet.

Suflet românesc la Veleatino
A urmat apoi vizitarea localităţii Veleatino din raionul Hust, unde sătmărenii au fost întâmpinaţi cu drapelul României arborat la intrarea în şcoală. Aici s-a organizat festivalul „Vişivanka”, al ţesăturilor populare. Românii s-au întâlnit cu preşedintele Administraţiei Raionale Hust, Ivan Rohaci şi cu Ivan Hubal preşedintele Consiliului Raional care au apreciat dinamica relaţiilor culturale din ultima vreme, dintre cele două entităţi administrative.
În cadrul spectacolului realizat cu acest prilej a evoluat cântăreţul George Negrea, care a entuziasmat sutele de spectatori prezenţi, iar Felician Pop i-a felicitat pentru acest frumos eveniment şi i-a asigurat că în poporul român, ucrainenii au un prieten şi susţinător de nădejde.
Cel mai impresionant lucru a fost acela că sute de copii şi-au pictat pe faţă drapelul Ucrainei şi al României, în semn de preţuire faţă de ţara noastră.
Directoarea şcolii, deputatul raional Jana Mikitiuk, şi-a exprimat satisfacţia pentru bogata activitate culturală comună , iar Felician Pop a propus organizarea Zilei Tradiţiilor şi Culturii Române la Veleatino şi Ziua Tradiţiilor şi Culturii Ucrainene, într-o localitate din judeţul Satu Mare, evenimente care ar contribui în mod evident, la o mai bună cunoaştere reciprocă.

Evenimente, Manifestări culturale, Ştiri
About dede.g