2. octombrie 2017

„Deosebită moștenire” – arta emailării

Sâmbătă, 30 Septembrie 2017, la ora 1400 a avut loc vernisarea Expoziției „Deosebită moștenire”, expoziție de arta emailării, organizată de Asociația Culturală, Cercul de Prietenie Muravidék (Ungaria) și Centrul Județean Pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare.
Emailarea, ca procedeu de prelucrare artistică a metalelor preţioase, prezintă o istorie îndelungată, exuberantă, tehnologii performante şi meşteri-emailieri, care posedă această tehnică la perfecţiune. Pe parcursul etapelor istorice, emailarea cunoaşte perioade de declin şi ascensiune artistică, manifestată, mai ales, prin calitatea articolelor de orfevrărie. Emailarea prezintă operaţia tehnologică de prelucrare artistică a metalului, care apare încă în Egiptul Antic, unde podoabele erau acoperite cu email policromatic, ulterior folosindu-se cel transparent sau monocrom. Egiptenii numeau strălucitoare un smalţ pe bază de cuarţ silicios care acoperă un obiect de pământ ars sau de cuarţ foarte friabil. Se smălţuiau obiecte de mărimi foarte diferite, mărgele, amulete, vase, statuete, podoabe, ushebi, folosindu-se culorile albastru şi verde, asemănătoare cu pietrele preferate turcoaza sau lapis-lazuli.
În municipiul Satu Mare mai bine de 100 de ani funcționeazâ o fabrică de mașini casnice emailate. Obiectele expuse au fost realizate în atelierul de emailare al întreprinderii „Elextrolux” Satu Mare. Se pot vedea mașini de gătit emailate, ornamentate de grupe de artiști și „tablouri” creații ale artiștilor din Ungaria și România.
În galeria Centrului de pe Str. Mihai Viteazul nr. 32 au expus artiștii: Bessenyei Valéria, Czóbel Marianna, Elekes Gyula, Gergely Judit, Halmosi Sándor, Hernádi Paula, Rácz Gábor, Végh Eva, Zsuffa Péter (din Ungaria) și Vdovkina Anastasia (România).
Prezentarea lucrărilor și a artei emailării a făcut profesorul și artistul plastic Sătmărean Muhi Sándor.

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g