22. septembrie 2015

Delegație de la Centrul de Creație la dezvelirea statuii lui Pintea Viteazul – Ucraina

O delegație condusă de directorul Muzeului Județean Felician Pop, directorul Centrului de Creație Robert Laszlo, secretarul general al Uniunii Ucrainenilor din România Liuba Horvat și prof. Sorin Ursei din partea Colegiului ”Doamna Stanca”, a participat duminică, 20 septembrie, la dezvelirea statuii lui Pintea Viteazul, în localitatea Veleatino, raionul Hust din Ucraina.

Impozantul ansamblu monumental, sculptat în piatră de celebrul sculptor kievean, Roman Samilenko, se constituie într-un splendid omagiu adus de comunitatea din Veleatino pentru cel pe care îl consideră întemeietorul satului lor. În ciuda vremii nefavorabile, o mare mulțime de oameni a ținut să participe la acest eveniment.

Din partea administrației regionale Zakarpatia au participat, deputatul Anton Livrints și Denis Man, directorul Departamentului de turism și al stațiunilor, care au și propus realizarea unor proiecte comune vizând turismul transfrontalier, între Zakarpatia și Satu Mare. Costul lucrărilor a fost suportat de către Asociația ”TeplîiVodî”, în frunte cu omul de afaceri Vasili Komișak.

Ansamblul monumental cuprinde mai multe elemente artistice iar statuia lui Pintea măsoară 4,20 metri înălțime. S-au tras apoi câteva salve dintr-un tun medieval, o reconstituire fidelă a celui cu care Pintea a atacat cetatea Hustului. Manifestarea s-a încheiat cu o mare serbare câmpenească susținută de formații folclorice locale dar și de trupe renumite, aduse tocmai de la Kiev. Menționăm că pe teritoriul localității mai există două statui ale lui Pintea, una din bronz și alta cioplită în lemn, de dimensiuni apreciabile.

festival pintea veleatino ucraina (5) festival pintea veleatino ucraina (4) festival pintea veleatino ucraina (2) festival pintea veleatino ucraina (1)

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g