3. mai 2016

”Danțu’ la șură” la Soconzel

Una dintre cele mai de bază șuri din Soconzel a găzduit luni, 2 mai în a doua zi de Paște, tradiționalul festival focloric intitulat sugestiv ”Danțu’ la șură”, care în acest an a ajuns la cea de a IX-a ediție.

La eveniment, organizat de Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare, au participat zeci de dănțăuși din tot județul care au creat o atmosferă deosebită de sărbătoare.

Printre dănțăuși a putut fi văzut și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, îmbrăcat într-un frumos port popular codrenesc. Sărbătoarea de la Soconezl a durat până seara.

Danțu’ la șură este un obicei specific zonei Codrului organizat de feciorii și chizeșii locului, dar la care participă toată suflarea satului și de prin împrejurimi. În zilele de duminică, sau în zile mari de sărbătoare tinerii se întâlneau în cea mai frumoasă și cea mai mare șură din sat, se cunoșteau și legau prietenii pe viață.

“Danțu’ la sură” este o manifestare a comunității, care pe lângă biserică, a dat naștere unei legăturii puternice în lumea rurală, adesea preferințele comunității sătești, atât sub aspect muzical cât și coregrafic, duc până la cele mai mari exigențe prin însăși puritatea și frumusețea tradiției.

datu la sura (10) datu la sura (9) datu la sura (8) datu la sura (7) datu la sura (6) datu la sura (1) datu la sura (2) datu la sura (3) datu la sura (4) datu la sura (5)

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g