22. aprilie 2014

„DANŢU’ LA ŞURĂ” la Soconzel, editia a V – a.

Pornind de la profilul instituţiei noastre, urmărind obiectivele pentru păstrarea conservarea şi valorificarea tradiţiei si creaţiei populare din judeţul nostru, am reuşit de câtiva ani să revigorăm jocul duminical(numit in zona Codrului – „Dant la şură)  in localitatea Soconzel cu prilejul Sărbătorii Sfintelor Paşti a treia zi.

Prin revigorarea acestui obicei am reuşit punerea în valoare a potenţialului cultural din zona Codrului, păstrând astfel identitatea culturală şi imbunătăţirea accesului la cultură al comunităţii. Evenimentul are un impact foarte puternic asupra întregii comunităţi şi a publicului, fii satului se-ntorc an de an la locurile natale participând la „Danţu’ la şură” amintindu-şi cu drag de vremea copilăriei si tinereţii antrenându-şi urmaşii să participle la jocurile codreneşti pe care strămoşii le-au lăsat moştenire, îmbrăcând cu mândrie costumele populare găsite în lăzile de zestre  sau confecţionate mai de curând de către femeile din sat.

Prezenţa tarafului tradiţional la manifestare dovedeşte încă o dată păstrarea ne alterată a folclorului specific acestei zone.

În acest an evenimentul a avut loc în data de 22 aprilie 2014, în organizarea instituţiei noastre impreună cu Consiliul Judeţean Satu Mare şi Consiliul local Socond.

La manifestare a participat  întreaga comunitate a satului alături de formaţii artistice din zona Codrului. În acest an la eveniment au  participat si  un grup de fotografi profesionişti aflaţi intr-o tabără în zona Codrului, care au imortalizat  momentele esentiale ale evenimentului.

Ştiri
About admin