11. februarie 2016

Cutremurătoarea lume a Oașului prezentată în cărțile lui Nicoară Mihali

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare a organizat joi, 11 februarie 2016 triplă lansare de carte a autorului maramureșean Nicoară Mihali-’’Țara Oașului-Lumea tradițională și Vendeta,, lucrare cu ajutorul căreia a obținut un doctorat în antropologie și cărțile, În întâmpinarea dublului și Weekend.

În carțile prezentate la manifestare este descrisă cutremurătoarea lume a Oașului, o lume în care legea talionului a fost bine implementată. Autorul descrie crimele care au fost comise din răzbunare și câțiva dintre autorii acestora.
Dr.Nicoară Mihali s-a născut pe 25 noiembrie 1964 la Borșa, jud. Maramureș. Este poet, scriitor și realizator de filme documentare.

„Ideea unei astfel de cărți poate părea la prima vedere ciudată, dar dacă ne gândim că aceasta a fost subiectul tezei de doctorat a domnului Nicoară Mihali, cu siguranță că vom reconsidera clișeul inițial.
Este lucru știut că lumea Oașului era una destul de violentă iar actul de reparație morală nu aștepta verdictul vreunei instanțe judecătorești.
”Sângele porunce” era comandamentul moral reparatoriu. Singurul și fără drept de apel.
Este onorant pentru noi sătmărenii că un maramureșean sadea, și spun asta pentru că autorul este născut în Maramureșul istoric, la Borșa, s-a aplecat cu atât de mult interes și acribie asupra lumii arhaice și misterioase a Oașului, decriptând mecanismele întunecate ale răzbunării.”, Robert Laszlo
Cel mai cunoscut film documentar este „Vendetta”, prezentat în 2007 la Festivalul de film Antropologic de la Sibiu. Dar și În liniștea câmpiei- un documentar despre Satu Mare.
Lansarea a avut un program special deoarece printre discursurile invitațilorau fost prezentate și secvențe din câteva filme documentare ale autorului.

vendetta (7) vendetta (6) vendetta (5) vendetta (4) vendetta (3) vendetta (2) vendetta (1)

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g