28. martie 2014

Caravana Culturii 2014 – Tăşnad

Activităţile propuse de către CJCPCT Satu Mare in cadrul Caravanei Culturale Sătmărene in oraşul Tăşnad s-au desfăşurat pe două secţiuni:

La Biblioteca orăşenească Tăşnad in sala de lectură in prezenţa a 40 de tineri, majoritatea elevi ai Liceului Tehnologic Tăşnad, a avut loc deschiderea manifestării de către Roxana  Chiorean   prin prezentarea reprezentanţilor  instituţiei organizatoare a Caravanei Culturale.

Directorul Felician Pop a prezentat importanţa manifestării organizată de către instituţia noastră. A urmat apoi la cuvânt  Aurel Pop prezentând celor prezenţi  personalităţi născute la Tăşnad precum şi personalităţi care şi/au desfăşurat activitatea in zona Tăşnadului. Directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene Robert  Laszlo a luat cuvântul subliniind activitatea şi buna organizare a Bibliotecii din Tăşnad.

Au urmat apoi un schimb de opinii intre tinerii prezenţi şi  reprezentanţii CJCPCT având ca temă: importanţa lecturilor în formarea unei personalităţi complexe.

În Sala mare a Centrului Cultural Tăşnad s-a desfăşurat cea de a doua activitate propusă:  Ateliere meşteşugăreşti – având ca activitate – prezentarea confecţionării costumului popular codrenesc: broderii, festonări de dantelă (mânuşit de cipcă), confecţionarea elementelor de podoabă ce se poartă in zona Codrului: agrafe, zgărzi, fodre .

Au participat trei grupe de copii şi tineri prima grupă: in număr de 15   copii de clasa  a IV – a, a doua grupă: în număr de 15 elevi de  clasa a VIII – a  şi a treia grupă: în număr de 20 de eleve din clasa a  XI – a de la Liceul Tehnologic Tăşnad.

În deschiderea activităţii atelierelor  de lucru, au luat cuvântul Maria   Carmen Sas, consultant artistic şi Felician Pop directorul Centrului Judetean Pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, care a  subliniat  importanţa cunoaşterii şi păstrării  elementelor de cultură tradiţională  specifice zonelor etnofolclorice din    judeţul nostru.  Prezentarea zonei    Codrului a fost făcută de către Leontina Dorca – costumul popular si   elementele de podoabă specifice acestei zone.

Toţi cei prezenţi au  confecţionat diferite obiecte, in funcţie de    opţiunea fiecăruia, tehnica de lucru le-a fost prezentată de către Maria Carmen Sas şi Leontina Dorca. Cei mai mulţi participanţi au optat pentru  confecţionatul de   agrafe din mărgele  colorate şi realizarea  broderiilor    pe costumul   popular femeiesc.

Ştiri
About admin