24. aprilie 2023

„Călătorim păstrând tradiția” – ediția I Proiect Educațional Județean cu Participare Internațională

Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare, și Casa Corpului Didactic Satu Mare, în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare în perioada octombrie 2022- iunie 2023 desfășoară prima ediție a proiectului „Călătorim păstrând tradiția” – Proiect Educațional Județean cu Participare Internațională.
Astfel, cea de-a doua etapă a proiectului s-a desfășurat vineri 21 aprilie 2023, la Casa de Cultură a Sindicatelor Satu Mare printr-o expoziție a lucrărilor participante, gala de premiere a concursului și un program artistic oferit de elevii școlilor participante la proiect.
În deschiderea evenimentului au luat cuvântul: Robert Laszlo – managerul C.J.C.P.C.T. Satu Mare; Anișoara Boitor- inspector școlar general; Mariana Sălagean – inspector școlar general adjunct; prof. Constantin Oneț- directorul Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” Satu Mare; prof. Anca Seucea – director adjunct; Alina Chiș- inspector școlar; Ioan Cozma – directorul Școlii Generală Bilingve de Naționalitate Română din Săcal (Ungaria) și prof. înv. primar Denisa Ținca – coordonatoarea proiectului de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Satu Mare.
Echipa de implementare este formată din – coordonatori: prof. Anișoara Boitor- inspector școlar general; prof. Constantin Oneț- director; prof. Anca Seucea – director adjunct; prof. înv. primar Denisa Ținca și membrii: Flore Aurica, Nagy Delia, Boldan Raluca, Oșan Adela, Moraru Anca, Tarța Ioana.
S-au strâns peste 170 de lucrări din județ, din țară, participând și o unitate din Ungaria (Săcal). Concursul a fost fost structurat pe categorii de vârste, începând de la grupa mare până la gimnaziu (clasa a VIII-a).
O primă etapă a proiectului s-a desfășurat vineri 20 ianuarie 2023, în Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare prin gala de premiere a concursului de desene. Au fost selectate peste o sută de lucrări din județ (Municipiul Satu Mare, Negrești Oaș, Medieșu Aurit, Păulești), din țară (județele Arad și Suceava), participând și o unitate din Ungaria (Săcal). Concursul a fost fost structurat pe categorii de vârste, începând de la grupa mare până la gimnaziu (clasa a VIII-a).
Astfel, în perioada 6-7 martie în Săcal s-au desfășurat o serie de activități, după cum urmează: expoziția lucrărilor premiate, organizată pe holul școlii, vizitarea de către delegația sătmăreană a claselor cu predare în limba română, participarea la un program artistic în limba română susținută de către elevii Școlii Generale Bilingve de Naționalitate Română din Săcal, și vizitarea unor obiective din localitate.
Acest proiect își propune revigorarea trecutului, sensibilizarea pentru folclor, credință, sporind deprinderea copiilor prin modalități diverse de exprimare, a tot ce este uman în forme aparent neprețioase, și într-un limbaj accesibil căruia nu-i este necesar un cod special pentru a fi receptat. Prin activitățile educative ce se vor derula, în cadrul acestui proiect, se urmărește să se pună accent în mod special pe educația conform aspirațiilor și aptitudinilor copiilor, pentru păstrarea și conservarea tradițiilor din diferite localități locuite de români, în diferite țări, dorind să-și pună în aplicarea atât inteligența lingvistică, cât și cea muzicală, interpersonală sau cea spațial- artistică. Un specific al județului Satu Mare fiind multiculturalitatea, în cadrul acestui proiect s-au trimis lucrări din toate zonele etnofolclorice ale județului: cele românești, ungurești, svăbești, ucrainene și rrome.
Evenimente, PaginaPrincipala, Prima, Ştiri
About Stirbu Loredana