18. decembrie 2015

Bustul lui Dariu Pop a fost dezvelit

În fața sediului Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare a avut loc joi, 17 decembrie dezvelirea noului bust al omului de cultură Dariu Pop (1887-1965).

La eveniment au fost prezenți președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, directorul Casei Corpului Didactic, Ioan Viman, directorul Muzeului Județean, Felician Pop, inspectorul școlar general, Călin Durla și oameni de cultură sătmăreni.

Adrian Ștef a declarat că, împreună cu Ioan Viman au discutat despre acest proiect, prin care să modifice bustul lui Dariu Pop, afirmândcă era destul de nepotrivit pentru anii care-i trăim.

”Mă bucur că avem această ocazie să reîmprospătăm memoria profesorului Dariu Pop, creând oarecum un arc în timp. Trebuie să avem această datorie de a scoate în evidență pe toți acei sătmăreni, care prin activitatea lor de o viață au lăsat lucruri importante pentru cultura sătmăreană”, a mai spus Adrian Ștef.

Despre omul de cultură Dariu Pop a vorbit Felician Pop, care în discursul lui a subliniat faptul că ”Dariu Pop a fost un om care a avut atâta forță interioară încât a reușit să-și pună amprenta pe tot ceea ce a însemnat emanciparea culturală românească de la Satu Mare, încă din anul 1919”.

Bustul a fost realizat de sculptorul Radu Ciobanu și este din bronz.

După discursurile oficialităților sătmărene, a urmat dezvelirea și sfințirea noului bust, apoi depunerea de jerbe.

dariu pop (1) dariu pop (2) dariu pop (3) dariu pop (4) dariu pop (5)

PaginaPrincipala, Ştiri
About dede.g